Amenzi de 10.000 de lei pentru scumpiri mascate pentru supermarketuri. Lovitură dură pentru magazine

de: George Cristian
14:59, 10 oct. 2024

Vor fi amenzi de 10.000 de lei pentru scumpiri mascate pentru supermarketuri. Începând de joi intră în vigoare o reglementare a ANPC care îi obligă pe comercianți să ofere informații clare și complete pentru consumatori. Concret, comercianții trebuie să afișeze reducerea gramajului unui produs dacă acesta păstrează ambalajul și prețul.

Unitățile economice din România, fie că sunt de vânzare cu amănuntul sau prestează servicii, au obligația de a afișa și respecta programul de funcționare. Dacă acest lucru nu se întâmplă, comercianții riscă amenzi care ajung chiar și la 2.000 de lei. Fiecare supermarket din România are propriile reguli interne, iar încălcarea acestora poate duce la sancțiuni severe. De exemplu, furtul poate duce la deschiderea unui dosar penal, interzicerea accesului în magazin și sesizarea autorităților.

Amenzi de 10.000 de lei pentru scumpiri mascate pentru supermarketuri

Vor fi amenzi care pot ajunge până la 10.000 de lei pentru produsele cu scumpiri mascate. Supermarketurile vor fi sancționate dacă se dovedește că practică astfel de înșelătorii. Supermarketurile se confruntă cu o nouă provocare din partea ANPC, care introduce o reglementare ce intră în vigoare de joi. Aceasta obligă comercianții să furnizeze informații clare și detaliate consumatorilor atunci când aplică practica de „shrinkflation” – reducerea cantității unui produs, dar păstrarea aceluiași ambalaj și preț.

Potrivit noilor reguli, comercianții trebuie să afișeze vizibil, pe etichete speciale lângă produs, orice modificare a cantității, pentru a preveni confuzia consumatorilor. Această informare trebuie să fie prezentă timp de cel puțin 30 de zile, începând din momentul în care produsul cu gramaj modificat ajunge pe raft.

Înainte de implementarea acestei reglementări, ANPC a avut discuții cu marile lanțuri comerciale, reprezentate de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), pentru a clarifica modul corect de afișare a noilor informații, oferind exemple de bune practici din alte țări ale Uniunii Europene.

Mai multă transparență pentru clienții supermarketurilor

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a subliniat importanța noilor reglementări, menționând că acestea stabilesc un nivel ridicat de transparență și responsabilitate în relația dintre comercianți și consumatori. El a avertizat că orice tentativă de a ascunde reducerea cantităților de produse, menținând prețurile și ambalajele neschimbate, fără o informare adecvată, va fi sancționată.

Pentru a combate practica „shrinkflation”, care presupune micșorarea cantității produselor fără ajustarea prețului sau ambalajului, autoritățile au obținut aprobarea Comisiei Europene pentru a obliga supermarketurile să afișeze la raft o etichetă suplimentară. Aceasta va conține detalii clare despre scăderea cantităților și va indica perioada în care produsele cu gramaj redus vor fi disponibile.

Vânzătorii au la dispoziție 30 de zile pentru a se conforma noilor reguli, ceea ce înseamnă că etichetele suplimentare vor apărea pe rafturi începând cu luna octombrie. Cei care nu respectă reglementările riscă amenzi de până la 10.000 de lei, iar produsele fără etichetă vor fi retrase de la vânzare. Aceste măsuri nu se aplică, însă, magazinelor online.