Se dă amendă pentru șoferii care fac asta când circulă pe ploaie. Potrivit legislației în vigoare, stropirea pietonilor, mai ales dacă gestul este unul intenționat, este catalogată în Codul Rutier ca și contravenție. Iată noua regulă rutieră.
Amendă pentru șoferii care fac asta când circulă pe ploaie
O mică neatenție în trafic le poate aduce șoferilor amenzi usturătoare. Mulți nu cunosc această prevedere din Codul Rutier. Se dau amenzi de până la 3000 de lei pentru șoferii care circulă pe ploaie.
Pentru ca un șofer să fie amendat, pietonii care au fost stropiți trebuie să depună o plângere la cea mai apropiată secție de poliție. Aceștia trebuie să menționeze unde a avut loc incidentul și ar fi ideal să rețină și numărul de înmatriculare al mașinii.
Potrivit Codului Rutier stropirea pietonilor se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei. În plus, pe lângă amendă, șoferul vinovat poate fi obligat să presteze și între 20 și 40 de ore de muncă în folosul comunității.
Sancțiuni mai dure pentru conducătorii auto
Conducerea cu rezervorul aproape gol poate avea consecințe grave, atât pentru vehicul, cât și din punct de vedere legal. Prin urmare, șoferii ar trebui să acorde atenție nivelului de umplere a rezervorului mașinii.
O nouă lege îi vizează pe toți șoferii din UE. În cazul în care s-a epuizat combustibilul pe autostradă sau pe un drum expres și mașina se oprește acolo, se va datora o amendă de 35 de euro, pentru că nu este permisă staționarea pe astfel de drumuri. Există trei minute pentru a umple rezervorul, acest lucru poate fi posibil cu un bidon cu combustibil de rezervă. Dar dacă te oprești mai mult de trei minute, trebuie să parchezi. Parcarea, în schimb, este pedepsită cu o amendă de 70 de euro, după cum explică „catalogul amenzilor.”
De asemenea, o altă lege recentă prevede ca mașinile înmatriculate în Uniunea Europeană, din 6 iulie 2024, să aibă instalate Event Data Recorder (EDR). Acesta este un dispozitiv similar cutiei negre din avioane. ,,Cutia neagră” va avea rolul de a înregistra datele de la componentele mașinii, astfel încât în cazul unui accident să se afle exact ce s-a întâmplat. Dispozitivul numit ,,cutia neagră” este capabil să stocheze o gamă variată de informații, inclusiv viteza vehiculului, rotațiile motorului și unghiul de virare. Înregistrarea datelor este inițiată de senzorii care detectează un accident sau informații relevante privind o potențială coliziune. Cutia neagră va fi montată obligatoriu pe toate mașinile noi înmatriculate începând cu 6 iulie 2024.
Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege UE pentru toți șoferii. Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025.
Si cum procedezi cand efectiv nu ai cum sa eviti baltile si lacurile de pe carosabil? Sau cand singura groapa imensa, plina cu apa, e fix in dreptul trecerii de pietoni? Oricat de mica ar fi viteza de deplasare, inevitabil sunt niste efecte neplacute.
Care sunt intrumentele sau regulile de masurare a intentiei sau neintentiei?
In conditiile actuale de infrastructura rutiera, cat de (ne)intentionata va fi vanatoarea de amenzi dupa ploaie?
Pietonii se uda din cauza gropilor! Cand ploua, gropile nu se mai vad! Daca se intampla sa faca unu reclamatie, puteti chema in judecata si primaria / DRDP ca e vina lor, nu a soferului, cu exceptia celor care fac intentionat.
mergi foarte foarte incet……viteza mica mica …capisci?