Amendă de 3.000 de lei pentru șoferi. Mulți conducători auto încalcă această lege

de: Mirela Todosi
08:00, 12 aug. 2024

Se dă amendă de 3.000 de lei pentru șoferi. Este vorba despre foliile fumurii neomologate aplicate pe geamurile mașinii. Foliile fumurii pot afecta vizibilitatea conducătorului auto și siguranța rutieră. Mulți conducători auto încalcă această lege.

Amendă de 3.000 de lei pentru șoferi

Codul Rutier prevede sancțiuni severe pentru șoferii care încalcă regulile de circulație, iar una dintre abateri se referă la foliile fumurii neomologate aplicate pe geamurile mașinii. Acestea pot atrage amenzi semnificative și chiar suspendarea certificatului de înmatriculare.

Aceste folii fumurii sunt apreciate de către șoferi pentru protecția pe care o oferă împotriva razelor UV și pentru intimitatea pasagerilor. Cu toate acestea, foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător.

Este permisă aplicarea de folii fumurii doar în ateliere autorizate de Registrul Auto Român (RAR). Nu este permisă aplicarea de folii pe parbriz și pe geamurile laterale din față. Foliile sunt permise pe geamurile din spate și pe lunetă, cu condiția ca acestea să aibă un grad ridicat de transparență. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă între 1.485 de lei și 3.300 de lei. În plus, poliția poate dispune suspendarea certificatului de înmatriculare al vehiculului.

Sancțiuni drastice pentru șoferii care circulă cu mașina murdară

Există șoferi care nu acordă atenție gradului de murdărie al mașinilor lor și circulă pe drumuri, chiar dacă acestea sunt acoperite de noroi. Acest lucru le poate aduce, în anumite cazuri, amenzi mari. Codul Rutier interzice conducerea vehiculului cu numerele de înmatriculare murdare. În cazul în care numărul de înmatriculare nu este vizibil, șoferul riscă o sancțiune de până la 495 de lei, echivalentă cu 2-3 puncte de amendă. De asemenea, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă o amendă de până la 3.300 de lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.

Dacă geamurile sau parbrizul sunt acoperite cu noroi, chiar și parțial, șoferul se expune riscului de a primi o amendă între 6 și 8 puncte, echivalentă cu o sancțiune de până la 1.320 de lei. În România, legea nu te obligă să îți speli mașina dacă aceasta este murdară. Totuși, există riscuri de amendă în următoarele situații:

– Dacă numerele de înmatriculare sunt acoperite de noroi, poți fi sancționat cu 2-3 puncte de amendă.

– Dacă vizibilitatea este afectată din cauza murdăriei, amenda poate fi între 6 și 8 puncte.

– Dacă noroiul de pe mașină cade pe drum, sancțiunea poate varia între 9 și 20 de puncte de amendă.

O altă situație în care șoferii pot fi amendați este aceea în care nu folosesc luminile atât ziua, cât și noaptea, pe toate categoriile de drumuri. Mulți șoferi din România nu sunt conștienți de o schimbare importantă din Codul Rutier, care a intrat în vigoare de mai bine de un an. Legea vizează obligația conducătorilor auto de a folosi luminile diurne nu doar pe timp de noapte, ci și ziua, pe toate categoriile de drumuri. Șoferii care nu respectă această obligație riscă să fie amendați.

„Nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drum public se sancționează cu amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.”, se precizează în legea rutieră.

Experții în conducerea defensivă subliniază importanța utilizării luminilor de întâlnire pe timpul zilei pentru a spori siguranța rutieră. Mașinile cu farurile aprinse sunt vizibile cu 3 secunde mai devreme decât cele fără lumini.