Amendă controversată pentru cei care stau la bloc! În ce situație faptele bune sunt pedepsite

de: Mirela Gabriela Todosi
07:30, 10 ian. 2025

Amendă controversată pentru cei care stau la bloc! Este vorba despre cei care vor să repare fațada blocului, să amenajeze spațiul verde din fața blocului sau să înfrumusețeze scara blocului. Deși intențiile sunt de apreciat, puțini locatari știu că riscă să fie sancționați de oamenii legii. Iată în ce situație faptele bune sunt pedepsite și ce regulă trebuie respectată de cei care locuiesc la bloc.

Amendă controversată pentru cei care stau la bloc!

Persoanele care fac lucrări de îmbunătățire a blocului pot fi amendați, potrivit legii. Chiar dacă fac lucruri foarte bune, autorizaţia este obligatorie pentru locatarii care decid să repare sau să înfrumusețeze blocul în care stau. În caz contrar, cei care nu respectă regula riscă să fie amendați.

Legea 196/2018 stabileşte sancţiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile pleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului  fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.

Amendat prin lege este și gestul unor locatari de a pune flori pe scara blocului din dorința de a crea un spațiul plăcut. Mulți dintre românii care au ghivece cu flori sau plante ornamentale pe scara blocului nu știu că fapta este interzisă prin lege și este valabil şi pentru cei care plantează flori sau pomi în grădina de lângă bloc. Amenzi uriașe pot primi și cei care vor să amenajeze terasa blocului fără a avea autorizație sau cei care doresc să repare fațada blocului. Pentru toate aceste lucrări de amenajare este nevoie de autorizație.

Sancțiuni uriașe pentru cei care modifică spațiul verde din fața blocului

Locatarii care aduc modificări spațiilor verzi respective riscă să primească sancțiuni. Acestea pot varia în funcție de gravitatea intervenției, dar și de legislația locală. Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietate publică sau privată. În majoritatea cazurilor, acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale.

Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume. Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice. Prin urmare, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni. Cu toate că mulți locatari aleg să planteze arbori sau flori în jurul blocului, sarcina administrării acestui perimetru revine primăriei.

Primăriile de sector sau din localități au obligația de a administra perimetrul din jurul blocurilor. În cazul în care administrația locală nu respectă această îndatorire, asociațiile de proprietari pot face o sesizare către primărie. Cu toate acestea, majoritatea spațiilor verzi sunt amenajate de locatarii de la bloc, însă aceștia riscă să fie sancționați. Amenda pentru faptele bune de la bloc a stârnit controverse, iar locatarii sunt îndemnați să obțină autorizație pentru orice modificare sau îmbunătățire pe care vor să o facă blocului în care stau. În caz contrar, pot primi amenzi uriașe, conform legii.