Ameliorarea aftelor bucale: Tratament cu bicarbonat de sodiu
Aftele bucale pot fi tratate cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Aplicat direct pe aftă, bicarbonatul distruge bacteriile din gură. O lingură de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o ceașcă cu apă caldă ameliorează durerea și neutralizează acizii din gură.
Aftele bucale sunt greu de suportat, fiind dureroase și neplăcute. Acestea apar din cauza stresului, alimentației sau a oboselii. Aftele bucale sunt caracterizate ca mici formațiuni rotunde și dureroase, care, dacă nu sunt tratate la timp se pot ulcera. Acestea pot apărea atât la copii cât și la adulți.
Aftele bucale tratament cu bicarbonat de sodiu: Cea mai bună metodă pentru ameliorarea acestora
Una dintre metodele recomandate pentru a trata aftele bucale este clătirea gurii cu amestec din bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu poate fi aplicat direct pe aftă sau folosit pentru clătirea gurii. Acesta vindecă nu doar aftele apărute, dar și rănile prezente la nivelul cavității bucale.
Dacă dizolvi bicarbonatul de sodiu în lapte fierbinte și faci gargară, acesta ajută la împrospătarea respirației urât mirositoare. În cazul intoleranței la lactoza, laptele poate fi înlocuit cu apă.
Bicarbonatul de sodiu este un alcalin, astfel acesta ajută la neutralizarea acizilor din gură care irită și inflamează țesuturile. De asemenea, amestecul ajută la curățarea și calmarea zonelor.
Alte remedii pentru tratarea aftelor bucale
Pentru a trata aftele bucale trebuie să eviți alimentele acide care conțin zahăr. Din moment ce simți o durere în interiurul gurii, neapărat trebuie să renunți la sucul de portocale sau alte alimente care conțin acide. Acizii pot irita pereții cavității bucale și pot crea răni în interiurul gurii. De asemenea, în cazul unor afte bucale severe, acestea provoacă o senzație de arsură și tratamentul lor poate dura mult mai mult.
Uneori, pasta de dinți poate declanșa apariția aftelor bucale în cazul persoanelor mai sensibile. Pasta de dinți ce conține sulfat de sodiu irită zona cavității bucale. În cazul în care se observă un astfel de efect al pastei de dinți, aceasta trebuie schimbată cât mai rapid.
Dacă printre ingredientele pastei de dinți se regăsește sulfatul de sodiu sau alte substanțe nocive, acestea pot cauza apariția aftelor bucale. De menționat este că aceste efecte sunt diferite, în funcție de sensibilitatea țesuturilor de la nivelul gurii.
Apă sărată sau apă oxigenată pentru aftele bucale
Pentru ameliorarea aftelor bucale, se recomandă clătirea gurii cu apă sărată. Sarea contribuie la curățarea și deshidratarea rănii pentru a o ajuta să se vindece. De asemenea, apa sarată amorțește temporar zona afectată și ameliorează durerea și arsurile create de aftele bucale. Este important să nu înghiți apa folosită pentru clătirea gurii.
O altă recomandare pentru tratarea aftelor bucale este clătirea gurii cu apă oxigenată. Clătirea cu peroxid de hydrogen este o soluție foarte bună pentru tratarea rănilor și a aftelor bucale. Apa oxigenată are efecte imediate, aceasta curățând și relaxând zona afectată.
Cum reușești să previi aftele bucale
Apariția aftelor bucale pot fi reduse prin evitarea consumului de alimene iritante, acide sau condimentate. De asemenea este recomandată evitarea alimentelor care pot provoca leziuni.
Pentru a reduce frecvența apariției aftelor bucale trebuie să renunți la guma de mestecat și să folosești o periuță de dinți cu peri moi pentru igiena dentară.
Este bine să știi că deficiența de fier, de acizi folici sau de vitaminte pot duce la apariția aftelor.
Dacă nu reușești să previi apariția aftelor bucale încearcă să le tratezi apelând la remedii naturiste sau la cele recomandate de medic. Unul din cele mai utilizate și eficiente metode de a reduce aftele bucale este tratamentul cu bicarbonat de sodiu.