Ambulanța Iași este solicitată zilnic de către zeci de ieșeni care spun că au simptome de COVID-19! Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „În ultimele zile, la UPU se confirmă în fiecare zi câte 9 persoane pozitive la infecția cu coronavirus”

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 27 iul. 2020

Ambulanța Iași este solicitată zilnic de către zeci de ieșeni care susțin că au simptome de COVID-19. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, spune că, în ultimele zile, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, zilnic, se confirmă câte 9 persoane cu noul coronavirus.

Săptămâna trecută, zeci de pacienți au fost transferați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce au fost confirmați cu COVID-19

Ambulanța Iași este solicitată zilnic de către zeci de ieșeni care spun că au simptome de COVID-19

Aglomerație la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Zeci de pacienți ajung cu ambulața la spital după ce sună la 112 să anunțe că au simptome specifice infecției cu noul coronavirus. Pentru a face față solicitărilor, în incinta spitalului s-au mai amplasat două corturi în care oamenii pot aștepta rezultatele testelor rapide de depistare a infecției cu COVID-19. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD, spune că medicii se confruntă cu o situație fără precedent. Numărul de pacienți care se prezintă la UPU cu simptome specifice COVID-19 este mai mare decât la începutul pandemiei.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: ” Zilnic, la UPU ajung peste 30 de ieșeni cu simptome de coronavirus și dintre aceștia, 8-9 sunt depistați pozitiv”

Peste 30 de ieșeni sună zilnic la numărul unic de urgență 112 pentru a anunța că au simptome specifice infecției cu coronavirus. Unii sunt transportați la spital cu ambulanța, alții vin singuri. Reprezentanții UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași spun că situația este mai gravă decât a fost la începutul pandemiei de coronavirus. „Zilnic, la UPU la Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași, ajung peste 30 de ieșeni cu simptome de coronavirus. Dintre aceștia, aproximativ 8-9 sunt depistați pozitiv la infecția cu COVID-19. Observăm o creștere a adresabilității pacienților pentru această problemă. Avem pacienți care sună la 112 și sunt transportați la spital cu o ambulanță, dar și pacienți care vin prin mijloace proprii. În incinta unității medicale s-au mai amplasat două corturi de așteptare, loc în care pacienții suspecți de coronavirus pot aștepta rezultatele testelor”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Pentru prima dată în ultimii ani când, în plin sezon estival, niciun ieșean nu a ajuns cu insolație la UPU

La fiecare 24 de ore, la UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași vin, în medie, 250 de pacienți. Este vorba de persoane cu afecțiuni gastroenterologice, cu hemoragii digestive superioare, ciroze, decompensate, cu hipertensiune, sindrom vertiginos.

„Din fericire, deși suntem în plin sezon de vară, până în prezent, nu am avut niciun pacient cu insolație sau cu afecțiuni dezvoltate în urma expunerii la soare. Avem, în schimb, prezentări pentru afecțiuni ca sindrom vertiginos și hipertensiune, două afecțiuni care se pot agrava în urma expunerii la căldură. Am avut pacienți cu boli hematologice și pacienți cu afecțiuni respiratorii foarte grave”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Unii ieșeni solicită ambulanța pentru că li s-a terminat rețeta sau pentru că nu și-au găsit medicul de familie la cabinet

Cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe trag un semnal de alarmă și avertizează ieșenii să solicite ambulanța doar în momentul în care starea lor de sănătate reprezintă o urgență medicală. Numărul unic de urgență 112 este de multe ori apelat de către ieșeni care nu au înțeles nici până acum care este necesitatea solicitării ambulanței.

„Avem persoane care ne contactează pentru că li s-a terminat rețeta sau că nu au găsit medicul de familie curant. Nu găsesc alte soluții și sună la 112. Zece la sută dintre pacienții care sună la 112 pentru a solicita o ambulanță sunt bolnavi care suferă de boli cronice și care ne contactează pentru că au nevoie de rețetă. Le recomandăm acestora să contacteze medicul curant sau medicul de familie pentru această problemă. Mai avem totodată și pacienți care sună la 112 pentru că doresc să-și facă o programare la specialist. Pentru a evita aglomerarea liniei telefonice, le recomandăm să-și consulte mai întâi medicul curant”, încheie prof. dr. Diana Cimpoeșu.