Ambasadorul Rusiei la București: „Ucrainenii care negociază acum cu Federația Rusă nu reprezintă pe nimeni și nu controlează nimic”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, este sceptic în legătură cu un rezultat rapid al negocierilor de pace dintre Rusia şi Ucraina, din cauza faptului că „trebuie să înțelegem că la Kiev, șefii nu sunt ucraineni”, susține el. În concepția țării sale, cele care controlează partea ucraineană sunt de fapt Statele Unite ale Americii.
Și tot Occidentul, NATO sunt responsabili că s-au creat „naziștii care vă plac dumneavoastră”, așa cum a răspuns acuzator ambasadorul Federației Ruse la o întrebare a reporterilor.
Ambasadorul Rusiei la București, despre situaţia războiului din Ucraina
Fiind întrebat detalii legate de negocierile dintre Rusia şi Ucraina, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a oferit răspunsuri prompte, fără ocolişuri. Aşadar, la întrebarea care îl plasa pe preşedintele ucrainean ca principal mediator în acest conflict, ambasadorul a declarat „Zelenski este un actor de comedie. Nu știți ce se întâmplă acolo, Vestul nu a vrut să știe ce s-a întâmplat în Ucraina și nici ce se întâmplă acum. Acolo, conducerea militară făcea din Ucraina o anti-Rusie”.
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a vorbit în mod special despre această răspândire a fake news-urilor despre războiul din Ucraina. Oficialul considera că toate aceste ştiri false pornesc de la Kiev. Acesta a subliniat în mod special faptul că „sursa acestor fake news-uri este Kievul, în mare parte. Trebuie să înțelegem că la Kiev, șefii nu sunt ucrainenii, iar laboratoarele de fake-news nu se află, în mod obligatoriu, în Ucraina.”
Ambasadorul Kuzmin a oferit şi un exemplu ce scoate în evidenţă erorile din născocirea acestor ştiri false, şi totodată, faptul că această ştire fusese publicată de ministerul rus al Apărării, cu două zile înaintea acestui pensionar.
„Ororile războiului, conform unui militar ucrainean pensionar. Acest pensionar are 50 de ani, nu se înțelege de ce… El povestește cum la unitatea militară de lângă orașul Jitomir a căzut o bombă. El este pensionar, dar locuia undeva, lângă garnizoană. Și descrie totul în mod neprofesional pentru un fost militar care a slujit în armată: „a venit un avion, alarma nu a funcționat, iar o bombă uriașă a distrus clădirile din unitatea noastră”, a declarat oficialul.
De asemenea, ambasadorul a precizat că bază nu a fost distrusă cu ajutorul unui avion sau a unei bombe, ci a fost distrusă de un sistemul nou, hipersonic, care se numește Kinjal, ceea ce înseamnă „pumnal”, în limba română. Iar această armă se pare că nu poate fi oprită de nici un sistem de apărare antiaerian.
Ce speră să obțină Federația Rusă la finalul acestui conflict
La întrebarea ce are ca scop motivele pentru care s-a pornit acest conflict, ambasadorul Rusiei în România a răspuns la fel de direct :
„Este o operațiune, nu o agresiune, ci o operațiune militară specială, pentru că la ea participă doar militarii profesioniști, iar numărul lor nu este mai mare decât cel al forțelor armate ucrainene. Legile războiului spun că, dacă faceți o ofensivă, trebuie ca numărul militarilor dumneavoastră să fie de trei ori mai mare decât cel al inamicului, puteți întreba asta orice expert militar”.
Printre obiectivele enumerate de oficialul rus, se numără: oprirea genocidului în Donbas și protejarea populației din Donbas; demilitarizarea Ucrainei, având în vedere că s-a constatat că în Ucraina s-a creat un program amplu privind cercetări militare și biologice, iar Rusia este îngrijorată în această privinţă; iar în cele din urmă, ultimul obiectiv al operațiunii militare este denazificarea.
„Denazificarea Ucrainei este un obiectiv ce va fi dus până la capăt. Este vorba despre necesitatea asigurării garanțiilor de securitate națională, garanții despre care Rusia a vorbit în decembrie anul trecut, când a propus Statelor Unite și NATO semnarea unor documente juridice în acest sens. Dar aceste propuneri au fost respinse și, ca și în cazul acordului de la Minsk, a fost ratată șansa soluționării acestei crize, în mod pașnic, democratic și politic” a precizat ambasadorul rus.
Despre distrugerea Mariupolului: „Orașul este controlat acum de armata ucraineană”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a declarat că situaţia din Mariupol nu este exact aşa cum ni se arată de media internaţională. Acesta este de părere că orașul este controlat acum de către armata ucraineană și de neonaziști. Informațiile care ni se arată de acolo arată faptul că populația civilă nu află despre culoarele umanitare şi că neonaziștii se folosesc de aceste culoare pentru a-şi crea teren.
Luând în considerare premisă conform căreia dintr-un război modern nu câștigă cu adevărat cineva, ambasadorul a fost întrebat dacă nu cumva Rusia are partea ei de eroare astfel încât s-a ajuns la acest conflict.
„Niet. Putem spune că am fost naivi, că aveam iluzii față de liderii occidentali. Noi mergeam spre Vest cu sufletul deschis. Dar am primit, în schimb, baze militare străine aproape de noi, infrastructuri militare, laboratoare biologice, provocări la granița noastră. Politica antirusă este condusă din Ucraina. Pe vremea lui Zelenski a fost adoptată legea prin care s-a interzis folosirea limbii ruse în Ucraina. Nu numai în casă, dar și pe stradă, în magazine; poți fi pedepsit dacă vorbești în limba maternă. Interzicerea limbii materne este o formă de genocid. Privarea populației de apă potabilă este tot o formă de genocid” a subliniat oficialul rus.
Valeri Kuzmin: „Geografia este simbolul felului silențios în care Rusia a fost atacată și ignorată”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a arătat pe o hartă din biroul cum a avansat NATO spre Rusia, după dispariția URSS. Apoi, ţările Baltice, Polonia, Cehia, România, toate celelalte au schimbat tabăra. Plus, din sud, Turcia. Acum, Rusia se simte înconjurată și amenințată.
„Enough is enough (ce e destul, e destul)”, spune Valeri Kuzmin, în fața hărții și revine la tonul milităros, la care renunțase pentru câteva momente, este precizat în interviu.
În cele din urmă, oficialul de la Moscova a fost întrebat despre aceasta panica din ultimele săptămâni care se împrăştie printre români, legată de pastilele de iod. Întrebat dacă va folosi aceste pastile, amabasadorul Kuzmin a răspuns:
„Niet. Nu am pastile de iod. Iodul nu este periculos pentru sănătate, știți că sarea este iodată. Eu nu știu dacă se poate face o soluție dezinfectantă din aceste pastile, dar dacă se poate, ar fi un lucru foarte util. Cândva, în Sudan, soția mea a fost atacată de o insectă foarte periculoasă, dar acolo, fiind țară islamică, spirtul era interzis. A fost salvată de francezii de la „Medici fără frontiere”… Un proverb rus spune că „Dumnezeu îl ajută pe cel care se ajută”.
Reporterul a precizat în final că a simţit cum i s-a atras atenția, ca țară, să nu ne băgăm în acest conflict. Acesta considera că oficialul rus nu a aruncat proverbul întâmplător, Valeri Kuzmin nelăsând garda jos nici o secundă, jurnalistul simţind că se afla în prezenţa lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, la Amanpour, pe CNN. Nici el nu a respins în totalitate posibilitatea unui dezastruos conflict nuclear, potrivit Libertatea.