Ambasadorul american Adrian Zuckerman ordonă României: „Vindeți tot!” Va fi bine oare pentru țară?

de: cristian.george
12:55, 03 nov. 2020

În condițiile în care statele europene se întăresc și consolidează economia de stat pentru a aduce mai mulți bani la buget, ambasadorul american Adrian Zuckerman a cerut României vânzarea a tot ceea ce nu s-a privatizat până acum.

Ambasadorul american Adrian Zuckerman a anunțat, la Ceremonia de acordare a Premiilor Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, foaia de parcurs a României pentru perioada următoare: vânzarea a tot ceea ce nu s-a privatizat până acum. În condițiile în care statele europene se întăresc și consolidează economia de stat, românilor li se ordonă de peste Ocean să vândă tot!

De exemplu, economia de stat în Franța este 46 la sută, în Anglia reprezintă 38 la sută, ca să nu mai vorbim de Germania, acolo unde economia de stat depășește cifra de 50 de procente. În statele „civilizate” economiile de stat sunt astfel consolidate, ca să existe bani la buget, iar în țări bananiere, așa cum este considerată România de către americani, ordinul este foarte clar: „vindeți tot!”.

PNL și a USR vor asculta ordinele primite de la americani?

Se pare că aceasta va fi politica PNL și USR în următorii patru ani. Probabil că asta își dorește poporul, dar oare pentru țară este bine?
Răspunsul ar trebui să-l găsim cu toții în privatizările făcute până acum de statul român, indiferent cine a fost la guvernare. De exemplu, vânzarea Petrom, a întregului sistem de producere, transport și furnizare a energiei electrice către E.ON, a Romtelecom, a rezervelor de gaz nu au făcut altceva decât să îmbogățească companii străine, în timp ce românii au devenit victimele acestor corporații. Profiturile sunt scoase aproape integral din țară, iar statul se alege cu firimituri.

Ce a spus ambasadorul american Adrian Zuckerman?

Dar, iată ce a spus ambasadorul american Adrian Zuckerman la Ceremonia de acordare a Premiilor Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.

„Acum treizeci de ani, după căderea regimului comunist, unul dintre primele lucruri care s-a realizat a fost privatizarea multora dintre companiile și întreprinderile de stat. Acesta a fost un prim pas bun, însă demersul nu a fost finalizat. Astăzi, România are cel mai mare număr de companii deținute integral de stat din Europa – peste 1200. Are și cel mai mare număr de companii deținute parțial de stat.
România trebuie să continue cesionarea și calea către privatizarea completă. Guvernul nu dispune de competențele necesare pentru a crea și conduce eficient și profitabil companiile.

Astfel de companii deținute de stat reprezintă o sursă de patronaj politic, de persoane cu conexiuni politice, nepotism și alte mediocrități. Companiile deținute de stat încetinesc economia, adăpostesc corupția, împiedică o concurență corectă și amână creșterea economică. Este practic imposibil ca firmele private să concureze eficient cu companiile deținute de stat. Pe întreg mapamondul s-a dovedit că piețele libere, economiile private au generat mai multă bunăstare și prosperitate pentru națiunile și popoarele lor, decât orice alt sistem”, a declarat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.