Ambasadoarea Tunisiei în România a vizitat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași! – FOTO
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a primit vineri, 10 martie 2023, vizita ambasadoarei Republicii Tunisiene în Româna, Excelența Sa Raja Jhinaoui Ben Ali. Ambasadoarea s-a întâlnit cu cei din conducerea Politehnicii ieșene, discutând despre posibilitatea extinderii colaborării între TUIASI și universități din Tunisia, iar apoi a vizitat mai multe laboratoare din cadrul Facultății de Mecanică și Facultății de Automatică și Calculatoare
Ambasadoarea a fost întâmpinată de o delegație a conducerii universității, condusă de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI. Alături de acesta au fost prezenți prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, prof. univ. dr. ing. Alina Minea, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, prorector responsabil cu managementul resurselor, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, precum și Sorin Iacoban, directorul general administrativ al TUIASI. În deschiderea întâlnirii, rectorul TUIASI a prezentat ambasadoarei, pe scurt, istoricul celei mai vechi școli de inginerie din România, explicând faptul că, anul acesta, Politehnica celebrează 85 de ani de la înființarea școlii moderne și 210 ani de la primele cursuri de inginerie organizate în capitala Moldovei de către învățatul Gheorghe Asachi.
„Suntem cea mai complexă universitate de profil tehnic din România, avem 11 facultăți, inclusiv Arhitectura, și foarte multe domenii de studiu din câmpul ingineriei. Avem aproape 15.000 de studenți, iar dintre aceștia, 10 la sută, chiar și mai mulți, dacă îi luăm în calcul pe tinerii din Republica Moldova, sunt străini. În ultimii patru ani am avut mai mulți studenți din nordul Africii, sperăm să dezvoltăm colaborări cu statele de acolo, inclusiv cu Tunisia, pentru a atrage și mai mulți tineri”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, noi colaborări
Prof. univ. dr. ing. Irina Lungu a explicat că TUIASI a început deja primele colaborări cu unele instituții de învățământ superior din Tunisia, existând un acord bilateral semnat cu o astfel de universitate. Anul trecut, doi studenți tunisieni au venit în cadrul masteratului la Politehnica ieșeană, prin programul de schimb Erasmus. În același timp, două cadre didactice din Iași au mers în Tunisia, prin același program.
„Există o deschidere pentru parteneriate prin programul Erasmus, cu universități din țările care nu sunt membre UE. Este doar un început pentru noi, dar vrem să extindem aceste parteneriate. Scopul este să fim conectați cu cât mai multe instituții de învățământ superior din lume și să dezvoltăm proiecte împreună”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu.
Mesajul ambasadoarei din Tunisia
În același timp, Excelența Sa Raja Jhinaoui Ben Ali a mulțumit pentru deschiderea conducerii TUIASI și s-a arătat dornică să inițieze discuții pentru a demara colaborări între Ambasada Republicii Tunisia în România și universități cu alt profil decât cel medical. În momentul de față, majoritatea tinerilor tunisieni din România urmează studiile la universitățile de Medicină și Farmacie.
„Credem că cooperarea între cele două țări poate duce la schimburi între studenți, profesori și personal administrativ între universități. Vom încerca să vă punem în legătură cu alte universități, iar programele la care se pot înscrie tinerii din Tunisia nu trebuie să fie obligatoriu în limba franceză. Majoritatea vor putea studia și în engleză, iar noi dorim să promovăm cât mai multe universități pentru tinerii noștri care își doresc să urmeze studii în străinătate”, a explicat Raja Jhinaoui Ben Ali.
Aceasta a punctat că există unele colaborări istorice între universitățile din Tunisia și țări din Vestul Europei, precum Franța sau Germania, dar și cu instituții de învățământ superior din Canada. Scopul personalului ambasadei este de a promova țări precum România și orașe universitare cum este Iașul, pentru a încuraja studenții să vină să studieze și aici.
Excelența Sa Raja Jhinaoui Ben Ali și-a luat angajamentul de a transmite propunerile de colaborare ale TUIASI către Ministerul Învățământului Superior din Tunisia, pentru a fi diseminate către toate universitățile din țară.
După întâlnirea cu cei din conducerea TUIASI, ambasadoarea a vizitat o parte dintre laboratoarele Facultății de Mecanică și ale Facultății de Automatică și Calculatoare.