Ambasadoarea Franței la București a declarat că Franța dorește extinderea Spațiului Schengen. „Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile”

de: BZI.ro
20:42, 11 ian. 2022

Marți, 11 ianuarie 2022, Laurence Auer, ambasadoarea Franței la București, și-a exprimat, în cadrul unei conferințe, dorința ca România să se alăture Spațiului Schengen, țara noastră îndeplinind deja cerințele necesare pentru includere.

Conferința a marcat preluarea de către Franţa a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele şase luni. Alături de ea au fost ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ramona Chiriac.

„Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile, a trecut toate probele tehnice pentru a considera că este pregătită să adere la spaţiul Schengen (…) Suntem pregătiţi să lucrăm pentru a extinde Spaţiul Schengen. Acum facem legătura dintre pachetul de măsuri pentru Schengen şi pentru azil şi migraţie în scopul de a consolida Spaţiul Schengen”, a arătat diplomatul, potrivit traducerii oficiale.

Nici președinția franceză și nici Consiliul UE nu au un plan de acțiune pentru includerea României în Spațiul Schengen

Deși România îndeplinește toate cerințele pentru a putea fi parte din ansamblul Schengen, extinderea acestuia nu reprezintă, în momentul de față, un plan pus la punct.

„Preşedinţia franceză nu are un plan anume pentru această extindere a Spaţiului Schengen, nu există un calendar precis al Consiliului UE, pentru că în dosarul Schengen avem pe de o parte o consolidare a codului vamal.

Cele două exerciţii, din punctul de vedere al preşedinţiei, extinderea şi consolidarea, trebuie să aibă loc simultan, pentru a avea per ansamblu un Spaţiu Schengen care să funcţioneze armonios şi (…) avem obiectivul de a face un spaţiu în care statele membre ale Schengen să se întrajutoreze”, a mai arătat Laurence Auer.

Franța, alături de România în spiritul solidarității europene

Nu este prima dată când Franța își manifestă susținerea față de țara noastră. În contextul pandemiei cu virusul COVID-19, Franța a furnizat pentru România medicamente pentru bolnavii de coronavirus.

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, a subliniat faptul că România reprezintă interes pentru Spațiul Schengen, având un rol în ”arhitectura viitoare” pe care și-o dorește Comisia Europeană în vederea creării unui spațiu apt să răspundă la diferite amenințări care trebui înfruntate.

„Mesajul clar al Comisiei Europene în ceea ce priveşte apartenenţa României la Spaţiul Schengen este că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi că acum decizia politică în unanimitate va reveni Consiliului Uniunii Europene şi în acest sens salutăm prioritatea preşedinţiei franceze pe această linie”, a afirmat Ramona Chiriac.

România este gata să devină membră a Spațiului Schengen

România îndeplinește criteriile tehnice și obligațiile asumate deja de 10 ani. Mai mult decât atât, țara noastră a primit doar rapoarte pozitive, voturi succesive din partea Parlamentului European, iar Comisia s-a arătat dispusă să primească România în Spațiul Schengen.

În 2013, Comisia a votat în unanimitate intrarea Croației, membră a UE din 2013, afirmând că nu înțelege ce se întâmplă în cazul României.

Parlamentul European a adoptat în iulie 2021 Raportul anual privind Spațiul Schengen și a cerut respectarea Rezoluției din 2018 prin care se cere integrarea României și Bulgariei.

 

 

 

 

.