Ambarcațiunea „Răzvan” va fi lansată la apă de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Evenimentul are loc la Stațiunea de cercetare de la Potoci
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se pregătește să lanseze la apă ambarcațiunea „Răzvan”! Evenimentul va avea loc la Stațiunea de cercetare de la Potoci, județul Neamț. Aici au loc o relocare și o reparare a pontonului și batiscafului, precum și stabilirea măsurilor pregătitoare pentru relansarea la apă a vaporului, pentru care s-au finalizat recent lucrările de reparații
O nouă premieră pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași! Instituția se pregătește să lanseze la apă un celebru vapor. Deja, conducerea UAIC Iași a fost în vizită de lucru la Stațiunea de cercetare de la Potoci, Neamț. O delegație a conducerii executive a Universității „Cuza” din Iași a fost luni, 20 iulie 2020, într-o vizită de lucru la Stațiunea Biologică „Petre Jitariu” Potoci-Neamț. Asta în vederea relocării și reparării pontonului și batiscafului, precum și stabilirii măsurilor pregătitoare pentru relansarea la apă a ambarcațiunii „Răzvan”, pentru care s-au finalizat recent lucrările de reparații.
Delegația a fost formată din prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic, prof. univ. dr. Lucia Cifor, prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar, prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe și prof. univ. dr. Florin Brînză, prorector pentru programe de masterat, studii doctorale, managementul calității și Extensiunile UAIC.
Stațiunea de la Potoci- Neamț este situată pe malul de S-E al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, Bicaz! A luat ființă ca răspuns la problemele de mediu generate de amenajarea complexului hidroenergetic, construirea barajului și a uzinei hidroelectrice de la Stejaru
Stațiunea Biologică „Petre Jitariu” Potoci-Neamț este situată pe malul de S-E al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, Bicaz. A luat ființă ca răspuns la problemele de mediu generate de amenajarea complexului hidroenergetic, construirea barajului și a uzinei hidroelectrice de la Stejaru. În cadrul Stațiunii de la Potoci funcționează Laboratorul de evaluare a calității apei prin bioindicatori-ACVAPUR, care desfășoară activități de evaluare a gradului de poluare a apei lacurilor montane sub influența biotehnologiilor de acvacultură a salmonidelor. Asta prin utilizarea unor metode biologice bazate pe bioindicatori: fitoplancton, zooplancton, zoobentos, ihtiofauna în vederea valorificării potențialului socio-economic al lacului Bicaz, dar și pentru asigurarea sustenabilității capitalului natural reprezentat de lacul de acumulare Bicaz.
„Este de datoria noastră să protejăm și să reîntregim patrimoniul Universității. Personal, nu aș fi dat la fier vechi nava «Emil Racoviță», simbol al cercetării științifice din perimetrul lacului Bicaz!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”
De reamintit că, tot în zonă, o ambarcațiune celebră a ieșit la suprafață, în urmă cu aproximativ 3 ani, chiar pe fundul lacului Bicaz.
„Este de datoria noastră să protejăm și să reîntregim patrimoniul Universității. Personal, nu aș fi dat la fier vechi nava – vapor «Emil Racoviță», simbol al cercetarii științifice din perimetrul lacului Bicaz!”, transmitea, la acel moment, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la Universitatea „Cuza”.
Astfel, nava ieșea la suprafață atunci cand nivelul apelor lacului scădea foarte mult, cu aproximativ 20 de metri. Ea putea fi observată de pe malul de lângă șoseaua care duce spre Izvorul Alb, în imediata apropiere a barajului de la Bicaz. Datele arata că, proprietate a UAIC, vasul a fost în litigiu și a fost abandonat pe fundul lacului. Vasul avea un motor nemțesc și interiorul din lemn de mahon de cea mai bună calitate. Acesta a ajuns pe lacul Bicaz după anul 1990, dar și-a tot schimbat proprietarii. În final, a rămas abandonat și, în timp, s-a scufundat.
Construirea și dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne de cercetare, respectiv asigurarea cercetărilor lacustre cu nava „Emil Racoviță” și ulterior cu nava de cercetări ACVAPUR din cadrul Stațiunii de la Potoci
Misiunea de cercetare a Stațiunii Biologice de la Potoci de la Universitatea „Cuza” din Iași a fost sintetizată și aplicată într-o metodologie holist-integratoare care a presupus explorarea plurifactorială a fenomenelor lacustre studiate. S-a realizat o fundamentare a diagnozei ecologice a ecosistemelor afectate de construcția hidroenergetică, iar fluxul cercetărilor multianuale a orientat încă de la înființare profilul stațiunii astfel încât să asigure și condiții de practică studențească de teren, apropiind studenții și cercetătorii de explorarea directă a fenomenelor naturii. Construirea și dotarea laboratoarelor cu echipamente moderne de cercetare, respectiv asigurarea cercetărilor lacustre cu nava „Emil Racoviță” si ulterior cu nava de cercetări ACVAPUR din cadrul Stațiunii reprezintă baza activității acestui loc.