Am testat carnea de pui comercializată în supermarketurile din Iași! Dacă ați consumat vreodată aceste produse, veți fi surprinși de rezultate
Reporterii BZI au testat mai multe produse din carne de pui, comercializate în supermarketurile din Iași – unele dintre cele mai consumate. Rezultatele arată că produsele sunt bune pentru consum
Reporterii BZI au testat diferite produse din carne de pui, comercializate în supermarketurile Kaufland, Lidl și Mega Image cu un aparat special care indică nitrații din carne. Dispozitivul folosit are o normă de 300 mg/kg de nitrați la carne, iar dacă arată că are mai puțin de această normă, apare mesajul „low nitrate content means product is safe”, ceea ce demonstrează că produsul este bun pentru consum, ecranul fiind de culoare verde. Rezultatele la produsele din carne arată însă că acestea sunt bune pentru consum.
Carnea de pui comercializată în supermarketurile din Iași este bună pentru consum
Astfel, în cazul puiului vegetarian de la „Provincia”, care costă în jur de 30 de lei, rezultatele arată că este bun pentru consum, având sub 30 de mg/ kg de nitrați. La fel arată rezultatele și în cazul altor produse din carne de pui, precum puiul de la „Agricola” (costă în jur de 35 de lei) sau „Sabin” – aripi de pui (costă în jur de 16 lei). Pulpele sau pieptul de pui sunt bune pentru consum, având un conținut scăzut de nitrați – sub 30 de mg/kg. Leonard Stafie, specialist în avicultură, reprezentant al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Carne și Ouă explică cum putem depista dacă puiul este sau nu falsificat. Un pui falsificat poate fi depistat prin frecarea lui cu degetul pentru a vedea dacă i se ia culoarea de pe piele. Acest lucru este ușor de efectuat și are rezultate garantate deoarece țesuturile din interiorul puiului nu pot fi colorate. În secțiune, puiul prezintă o culoare alb-gălbuie și chiar gălbuie spre portocalie, până în profundul țesutului, în funcție de cum s-au depus grăsimile.
Controale în supermarketurile din Iași
Inspectorii OPC din Iași au închis două supermarketuri, în acest an, din cauza mai multor nereguli. Au fost găsite vitrine frigorifice insalubre, cu mucegai, în care erau depozitate legume și fructe, iar mai multe ambalaje erau deteriorate – îndeosebi la mărfurile alimentare. Au mai fost găsite produse în ambalaje devidate și rupte, produse din carne preambalată și cu aspect modificat de la congelarea excesivă și produse din carne refrigerată, cu lichid sangvinolent în exces. De asemenea, pe eticheta anumitor alimente a fost afișată altă țară de origine față de ce se preciza la raft. Fără îndoială, inspectorii pentru protecția consumatorilor vor verifica și carnea de pui comercializată în supermarketurile din Iași.