Am spart punga de puroi de la măsea: Ce trebuie să faci în această situație

de: Cristian Zavastin
11:32, 29 oct. 2021

Persoanele care au un abces dentar pot ajunge în situția în care să se întrebe ce trebuie să facă dacă au spart punga de puroi de la măsea. Pentur această problemă rezolvarea este să meargă de urgență la un consult la un medic stomatolog.

Abcesul dentar reprezintă apariția locală a unei pungi cu puroi, fie în interiorul dintelui, la nivelul gingiilor sau al osului care susține dinții pe arcada dentară.

Principala cauză a apariției abcesului dentar este o infecție bacteriană apărută în urma unei igiene orale zilnice deficitare, de obicei. Când nu se face perierea corectă a dinților și nu se utilizează ața dentară, bacteriile se înmulțesc și pătrund prin țesutul moale din interiorul dintelui sau al gingiei. Astfel apare abcesul dentar.

La abcesul dentar, gingia se umflă în jurul dintelui bolnav, ca un bob de mazăre. Locul inflamat este roșu și dureros, mai ales la palparea cu degetul. De obicei, puroiul se adună sub membrana cunoscută drept periost.

Infecția bacteriană poate fi determinată și de necrozarea țesutului din interiorul rădăcinilor dinților, o carie profundă, un traumatism care lezează țesutul din interiorul rădăcinii dintelui sau o patologie infecțioasă din țesutul ce înconjoară dintele, cum ar fi boala parodontală.

Simptomele abcesului dentar

Abcesul dentar are mai multe simptome, însă acestea pot varia de la o persoană la alta.

Cel mai des întâlnit simptom al abcesului dentar este durerea intensă și continuă cu evoluție progresivă încă din primele ore după ce abcesul a apărut.

Infecția se poate extinde către urechi, maxilare sau chiar și la dinții vecini.

Alte simptome ale abcesului dentar pot fi durerea de dinți sau de cap, apariția inflamației la nivelul țesuturilor moi și al feței, înroșirea gingiilor, apariția unui gust neplăcut în cavitatea bucală și halitoză.

În cazuri mai rare, persoana care are un abces dentar poate acuza febră, sensibilitatea dentară la nivel local sau faptul că dintele sau dinții din zona în care s-a instalat abcesul devin ușor mobile.

În cazurile severe pot apărea și spasme musculare la nivelul maxilarelor.

Am spart pungă de puroi de la măsea: Cum se tratează abcesul dentar

Medicul stomatolog este cel care stabilește tratamentul. Acesta va examina vizual cavitatea orală, dar poate cere și o radiografie dentară. În funcție de cauza care a determinat apariția abcesului dentar, cât și de tipul acestuia, medicul va stabili care este tratamentul pentru abces dentar.

Până să ajungă la medic, bolnavii pot apela la medicamente pentru calmarea durerii, cât și la antiinflamatoare. De asemenea, se pot folosi și comprese cu apă rece sau cu gheață, pe obrazul dureros.

Pentru tratarea abcesului dentar, poate fi nevoie de o incizie la nivelul gingiei, pentru a elimina puroiul. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul tratamentelor pe canalul dentar.

În cazul în care ăunga de puroi de la măsea a fost spartă înainte a ajunge la medic, acesta va decide ce tratament trebuie să aplice.

Un abces dentar poate fi, de asemenea, tratat și cu ajutorul antibioticelor.

Un abces dentar nu trebuie lăsat netratat, deoarece se poate ajunge la pierderea unui dinte sau poate chiar la afectarea osului și la apariția unei infecții la nivelul acestui.