„Am scăpat de laringită”. Cum să calmezi durerea ascuțită simțită în gât
În perioada rece a anului multe persoane speră să rostească cu încredere „am scăpat de laringită”. Laringita este o inflamație a membranelor mucoase ale laringelui și ale corzilor vocale cauzată de o răceală sau de o boală infecțioasă. Inflamația poate fi acută sau cronică și se caracterizează prin simptome precum durere, uscăciune, gât cu noduli, tuse cu lătrat, răgușeală sau pierderea vocii.
Laringita începe cu o durere ascuțită, intensă, pârțuri și gât grumaz. Pacientului îi este greu și dureros să vorbească, iar vocea devine răgușită. Înghițirea și respirația pot fi dificile, deoarece laringele devine congestionat. Pe măsură ce boala avansează, vor apărea simptome de intoxicație, cum ar fi dureri de cap, febră, frisoane și slăbiciune. Inflamația este însoțită de o tuse persistentă fără ameliorare și produce cantități mari de spută, uneori cu un amestec de puroi.
„Am scăpat de laringită”. Cum se efectuează diagnosticul
Diagnosticul este pus de un otorinolaringolog, pe baza examinării, a interogatoriului și a laringoscopiei. Examinarea relevă modificări la nivelul mucoasei laringiene, inflamație, umflături și roșeață. Rezultatele testelor de laborator indică prezența unui proces inflamator în organism. Un test de tamponare laringiană dezvăluie cauza laringitei.
Tratamentul laringitei acute durează 7-10 zile și nu provoacă complicații. Procedurile de tratament vor varia în funcție de cauza bolii. Toți pacienții, în special copiii, necesită repaus la pat, repaus complet al corzilor vocale, multă băutură caldă, gargară în gât și inhalare. Se prescriu medicamente locale, antibiotice în cazul bolilor bacteriene, antihistaminice în cazul alergiilor, antitusive în cazul tusei severe și agenți antitusivi pentru a ajuta la producerea de flegmă.
În cazul în care există o placă purulentă-seroasă pe pereții laringelui și ai corzilor vocale, medicul va iriga și va spăla pereții cu medicamente. Procedurile fizioterapeutice sunt foarte eficiente. Îndeosebi sunt utilizate cele cu UVA, terapie cu laser, terapie magnetică și electroforeză. În cazul în care apar primele simptome de inflamație a laringelui, este necesar să solicitați imediat ajutor profesional.
Ce ar trebui să facă un pacient atunci când are simptome de laringită?
Laringita poate dispărea de la sine, de exemplu, dacă este cauzată de o infecție virală ușoară. Problema este însă că, în primul rând, nu se știe niciodată cât de puternic este agentul patogen respectiv și dacă boala se va transforma în ceva mai grav. În al doilea rând, funcția laringiană, adică formarea vocii, are de suferit. Prin urmare, se recomandă tratarea acesteia.
Primul ajutor în caz de laringită include respectarea regimului vocal. Astfel, se poate vorbi puțin și nu tare, dar nu în șoaptă, aceasta din urmă crește încărcătura pe corzile vocale. Aerul trebuie să aibă o temperatură optimă și o umiditate suficientă. De asemenea, este necesar să excludem din alimentație alimentele iritante, băuturi calde sau reci, condimentate, sărate, afumate și alcoolice. Fumatul nu este permis.
În cazul în care nu există contraindicații se pot folosi și remediile naturiste pentru tratarea durerii. Însă, ele nu ar trebui să fie principala, și cu atât mai puțin singura modalitate de tratare a laringitei. Rolul lor este auxiliar, ca un adjuvant la terapia principală.
Vei reuși să spui că „am scăpat de laringită” dacă aplici un tratament în timp util. Prin urmare, este important să solicitați asistență medicală atunci când apar simptomele. Tratamentul trebuie efectuat întotdeauna sub supravegherea unui medic, deoarece toate măsurile sunt adaptate individual, iar autotratamentul poate fi dăunător.