Am scăpat de eczemă. Ce presupune terapia pentru vindecare și cum să prelungești starea de remisie
Tot mai multe persoane își doresc să spună că „am scăpat de eczemă”. Eczema este o boală dermatologică în care apar erupții cutanate la suprafața pielii, adesea sub formă de vezicule mici umplute cu lichid. Cuvântul are rădăcini grecești și semnificația „fierbe”, descriind astfel cu exactitate principalul simptom al eczemei, inflamația cu mâncărime.
În structura patologiei pielii, 30-40% din diagnostice se încadrează pe această boală. Eczema la copii este de aproximativ 4 ori mai frecventă decât la adulți, dar conform Organizației Mondiale pentru Alergii, afectează până la 5% dintre bărbații și femeile adulți din lume. Eczema nu este contagioasă, nu se transmite prin atingere. Pentru a te îmbolnăvi de eczemă, trebuie să ai o anumită predispoziție. Boala este clasificată ca fiind idiopatică, adică nimeni nu știe exact de ce apare. Există mai mult de 10 tipuri de eczeme, acestea diferă ca prevalență, localizare pe o anumită parte a corpului, simptome. Inflamația apare în zonele deschise ale pielii, cel mai adesea la nivelul feței și extremităților. Mai ales adesea găsiți eczeme pe mâini. Mâncărimea este un simptom integral al bolii.
Factorii care provoacă manifestarea eczemelor. Formele clinice ale bolii
Această boală este clasificată ca idiopatică și multifactorială, adică este dificil să se determine în mod fiabil cauza și, cel mai probabil, există un complex de mai mulți factori. Factorii care provoacă inflamația pot fi exogeni (externi) sau endogeni (interni). Cele externe reprezintă o infecţie bacteriană sau fungică introdusă în plagă, contact cu substanţe chimice agresive, alergeni sub formă de alimente, produse cosmetice, medicamente, țesături și fluctuaţii de temperatură, aer uscat, expunere la soare.
Cele interne includ predispoziţie genetică la reacţii alergice, tulburări metabolice, stare de stres, tulburări ale sistemului nervos, boli ale tractului gastrointestinal și a rinichilor. Conform ghidurilor clinice federale pentru managementul pacienților cu eczeme, există 5 forme clinice ale bolii: eczemă adevărată, microbiană, seboreică, pentru copii, profesională. În cadrul acestor forme clinice se disting subspecii: dishidrotice, numulare, varicoase, micotice etc.
De asemenea, ei vorbesc adesea despre eczeme uscate și umede, acute și cronice, limitate și răspândite. Pentru toate formele de boală, principalul simptom este mâncărimea în zona afectată. De asemenea, caracteristice sunt umflarea, roșeața, apariția unei erupții cutanate (cel mai adesea veziculoase), uscarea crescută a pielii, îngroșarea acesteia în locurile de inflamație.
În funcție de subspecie, eczema mâinilor poate fi însoțită de simptome specifice. De exemplu, profesional apare adesea pe fondul temperaturii corporale ridicate, idiopatic are un caracter simetric, dishidrotic duce la formarea de răni plângătoare.
Am scăpat de eczemă. Cum să vindeci rănile de pe mâini
În cazurile în care eczema mâinilor este diagnosticată, doar un medic poate decide cum să o trateze. Prima și evidentă modalitate de a opri progresul bolii este limitarea expunerii la alergeni. Pe lângă un astfel de regim de protecție, pot fi prescrise antihistaminice și enterosorbente pentru a ajuta la eliminarea alergenilor din intestine.
Ca parte a terapiei pentru eczeme sau zona zooster, se recomandă o dietă cu excluderea principalilor „iritanți”, respectarea tiparelor de somn, restricția procedurilor de apă și evitarea situațiilor care provoacă stres. Opriți procesul de deteriorare fizică a pielii în timpul pieptănării, preveniți infecția în răni deschise.
Pentru a elimina mâncărimea în tratamentul eczemelor sau în cazul zonei zooster, se folosesc agenți externi (aplicați pe zonele afectate ale pielii) și medicamente calmante. Pentru uz extern se recomanda loțiuni cu acid boric, permanganat de potasiu, azotat de argint, tratamentul se efectuează cu antiseptice (de exemplu, fucorcină sau clorhexidină), se aplică agenți glucocorticosteroizi. Sedativele și psihoterapia sunt prescrise în cazurile în care mâncărimea este cauzată de anxietate, stres, iar pacientul are nevoie de ajutor pentru a face față anxietății.
Tratamentul eczemei sau zonei zooster este asociat cu cerințe ridicate de igienă, deoarece pielea inflamată cu răni deschise este vulnerabilă la infecții. În plus, trebuie ajustate principiile de îngrijire a pielii. Alegeți detergenți blândi, înmoaie pielea, mențineți umiditatea aerului din interior, alegeți haine din țesături naturale (în cazul tratarii eczemei la mâini, nu folosiți mănuși din lână și sintetice).
Această frază „am scăpat de eczemă” este fericit să o spună fiecare persoană care suferă de această boala deoarece afecțiunea afectează semnificativ calitatea vieții pacientului. Este imposibil să scapi de el o dată pentru totdeauna, cursul său este ciclic, recăderile sunt înlocuite cu remisiune. Scopul principal al terapiei este de a prelungi pe cât posibil starea de remisie și de a reduce frecvența recăderilor.