Prima pagină » Titlurile zilei » Am aflat secretul din spatele carierei lui Tudorel Toader. Ce obicei avea rectorul UAIC și cine sunt persoanele care l-au sprijinit – FOTO

Am aflat secretul din spatele carierei lui Tudorel Toader. Ce obicei avea rectorul UAIC și cine sunt persoanele care l-au sprijinit – FOTO

20 ian. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, a acceptat să vorbească public, pentru prima dată, despre viața personală

Rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, s-a născut în data de 25 martie 1960, în localitatea Vulturu, județul Vrancea. Provine dintr-o familie de țărani, gospodari care l-au susținut întotdeauna în creșterea sa profesională.

În perioada 1975 și 1979, a studiat la Liceul de matematică-fizică „Unirea” din Focșani. A locuit atât în gazdă, cât și la cămin, iar în clasa a XI-a a fost remarcat de unul dintre profesorii săi, care i-a propus să locuiască în garsoniera sa de serviciu, din cadrul căminului.

Au trecut 47 de ani de atunci, iar prof. univ. dr. Tudorel Toader a rămas în relații excelente cu pedagogul care i-a venit în ajutor.

„M-am născut în comuna Vulturu, județul Vrancea, o localitate de oameni foarte gospodari, iar liceul l-am făcut în Focșani, la 20 km distanță. În primul an de liceu am stat în gazdă, iar după un an de zile am stat la cămin. A fost o viață de elev, normală, stăteam și câte opt tineri în cameră, dar, prin clasa a XI-a, un pedagog m-a invitat să stau cu el în cameră. Probabil că prezența mea era acoperitoare pentru el, m-a remarcat și de asta mi-a propus să locuiesc în garsoniera lui de serviciu.

Cert este că am rămas foarte buni prieteni chiar și în ziua de astăzi, pentru că apropierea s-a produs în momentul în care a aflat că eu vreau să dau la Drept. Amândoi am făcut Dreptul la Iași, el este avocat la Baroul Vrancea și ne întâlnim chiar des”, declară prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Timp de trei luni de zile a săpat la canalul Dunăre-Marea Neagră

O amintire interesantă pe care o are prof. univ. dr. Tudorel Toader din perioada liceului se situează în vara anului 1978. Alături de încă 49 de colegi a lucrat, timp de trei luni de zile, la construcția canalului Dunărea-Marea Neagră. Drept răsplată, aceștia au mers într-o excursie de o zi în Constanța, unde Tudorel Toader a văzut pentru prima dată marea, descriind această situație ca fiind una inedită.

„Dacă este să evoc o perioadă interesantă din perioada liceului, este cea din vara anului 1978, când se punea problema să mergem ca activitate patriotică la construcția canal Dunărea-Marea Neagră, la Medgidia. Ne-am dus 50 de elevi de la liceu și timp de trei luni de zile am muncit la canal, am săpat. Chiar și acum, când trec pe podul spre Agigea, sunt ruinele fostei fabrici de ciment și acolo am muncit trei luni. Drept răsplată, am fost duși cu autocarul mare, iar atunci am văzut eu pentru prima dată marea. Era inedit, fascinant și este o amintire plăcută”, adaugă prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Primul contact pe care l-a avut actualul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” cu Iașul a fost în cadrul unei activități școlare. Acesta a participat la faza națională a olimpiadei de economie politică, ce s-a desfășurat în Iași.

Palatul Culturii, Râpa Galbenă, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și prima universitate din România l-au impresionat pe tânărul care s-a îndrăgostit de acest oraș.

„În anul 1979, în clasa a XII-a, la Iași s-a organizat olimpiadă națională de economie politică. Profesorul de economie, căruia îi port un mare respect, m-a îndemnat să particip și așa am ajuns la faza națională, care s-a organizat în Iași. Era în prag de Crăciun, am venit cu o zi mai devreme, am participat la olimpiadă, am luat locul I pe țară, am văzut Râpa Galbenă, chiar în acele zile se inaugura Casa Cărții, am văzut Teatrul Național, primăria, Palatul Culturii, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». Acesta a fost primul meu contact cu județul Iași și pot spune cu sinceritate faptul că a fost un moment ce m-a marcat. Opțiunea mea pentru Iași a pornit de aici”, adaugă prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Șocul pe care l-a suferit în ziua în care a fost afișată lista candidaților admiși la Facultatea de Drept din Iași

Își dorea să studieze Dreptul la Iași, s-a pregătit intens pentru admitere, însă mare i-a fost șocul în care nu s-a văzut pe lista candidaților admiși.

„Îmi doream foarte mult să studiez Dreptul, mi se părea ceva foarte important și eram dominat să învăț. Știam că trebuie să învăț, dar era o învățare riguroasă. După ce am dat admitere la Facultatea de Drept din Iași, s-au afișat rezultatele, așa că am luat trenul pentru a afla dacă am intrat sau nu. Erau 23 de nume pe fișă, numele primei persoane admise începea cu litera T și m-am entuziasmat, dar nu eram eu, am coborât pe listă, am ajuns la a zecea persoană admisă, a cărui nume începea tot cu litera T, dar nu eram eu nici de această dată. Eu eram chiar a 11-a persoană pe listă, însă am sărit peste această poziție și am ajuns la finalul listei. Pot spune că am rămas profund dezamăgit”, adaugă prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Dintr-o greșeală, acesta nu s-a văzut pe lista candidaților admiși, însă el se afla pe locul 11 din cei 23 de tineri. Când s-a întors din nou să vadă lista, starea i s-a schimbat radical.

„Nu mi-a venit în acel moment să cred că nu am reușit să fiu admis, așa că am plecat supărat spre strada Lăpușneanu. În drum, mi-am aruncat la gunoi cărțile pe care le aveam la mine, iar apoi am intrat într-o cofetărie, am băut un suc și înainte să mă duc spre gară, am hotărât să mă duc din nou la universitate, pentru a-i vedea din nou pe cei care au intrat. Mare mi-a fost surpriza când am ajuns la numărul 11 și mi-am văzut numele acolo. Starea mea s-a schimbat radical, am trecut dintr-o extremă în alta”, adaugă prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Rectorul UAIC avea un obicei pe care nu și-l poate explica nici astăzi. Se urca în trenul Iași-București, o zi întreagă se plimba pe jos prin capitală, iar seara se întorcea în Iași.

„În perioada facultății, în fiecare semestru făceam ceva care era greu de explicat. Mă urcam în tren, subliniez faptul că făceam asta o singură dată pe semestru, plecam seara, pe la ora 11, și ajungeam în București dimineața, toată ziua mă plimbam pe jos prin capitală, iar seara luam trenul înapoi spre Iași. Acest lucru l-am repetat absolut în fiecare semestru și încă din vremea aia am cunoscut Bucureștiul. Nu pot să explic de ce făceam acest lucru, așa simțeam”, spune prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1982-1986), unde a terminat ca șef de promoție. Doi profesori i-au propus un lucru care nu s-a mai întâmplat de aproape două decenii, din momentul absolvirii lui Tudorel Toader.

„Am terminat facultatea cu nota zece, ca șef de promoție, iar doi profesori, Octavian Loghin și Grigore Teodoru, de pe Procedura Penală, mi-au propus să rămân preparator la facultate. Nu mai fusese nimeni oprit de 19 ani în urmă, niciun asistent, preparator, imediat cum au ieșit de pe băncile facultății. Aceștia credeau că pentru mine este o mare bucurie, dar am refuzat cu un deosebit de mare respect, deoarece am învățat în timpul facultății pentru a deveni procuror. În anul 1986 am absolvit, iar primul meu loc de muncă a fost cel de procuror la Procuratura locală Panciu, din județul Vrancea”, spune prof. univ. dr. Tudorel Toader.

A refuzat locul de muncă unde putea câștiga o sumă uriașă în anii în care acest lucru era aproape imposibil

Este doctor în științe juridice, iar după absolvirea studiilor universitare a fost numit în funcția de procuror la Procuratura locală Panciu, județul Vrancea. Ulterior, a profesat ca avocat în cadrul Baroului de avocați Iași, însă între timp a refuzat o ofertă salarială foarte mare, de aproximativ 7.000 de lei, pentru a lucra în cadrul UAIC, pe un salariu de doar 1.640 de lei.

„După patru ani de procuror, a venit Revoluția și am decis să dau concurs pentru postul de asistent universitar la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. La un moment dat, a venit la mine cineva să îmi facă propunerea să nu plec la Iași și mi-a asigurat faptul că în scurt timp aș putea deveni procuror-șef. Ca șef aș fi avut un salariu foarte mare, undeva la 7.000 de lei, însă eu am refuzat și am venit la Iași pentru un salariu de 1.640 de lei și să stau în cămin. Cred că m-am văzut mai bine proiectat pe linia științei dreptului, deși mereu am avut și funcții juridice”, declară prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Din 2006 până în 2016, a avut funcția de judecător. Tudorel Toader a ajuns rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” în aprilie 2014, în urma alegerilor interne. Mandatul său a fost suspendat în perioada 23 februarie 2017 – 17 aprilie 2019, când a fost ministru al Justiţiei.

Și-a reluat oficial funcția de rector al UAIC după ce a predat atribuțiile de ministru interimar al Justiției Anei Birchall, iar din anul 2020 a fost reales în funcția de rector.

Comments are closed.

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024