Alzheimer: testul de sânge care va detecta boala
Detectarea bolii Alzheimer print-un simplu test de sânge: o metodă care este aproape 90% eficientă, spun cercetătorii suedezi.
Boala Alzheimer se dezvoltă cu ani înainte ca pacienții să aibă primele simptome. Cheia pentru tratarea demenței ar fi să se intervină mai devreme înainte de descompunerea permanentă a celulelor creierului. Pentru aceasta, sunt explorate multe căi pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer. Printre aceste căi de cercetare, cea a testului de sânge pare a fi agreată de mulți cercetători din întreaga lume.
Potrivit cercetărilor preliminare publicate în revista Nature îmbătrânire, prin măsurarea nivelului a două molecule prezente în plasmă, am putea prezice o evoluție viitoare a bolii Alzheimer la persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară.
Testul de sânge care va detecta Alzheimer-ul: metodă 90% eficientă
Testele au fost efectuate pe un eșantion de 557 de persoane cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani. Prezența unor niveluri crescute de P-tau181 și NfL, cele două molecule vizate de cercetători, s-au dovedit a fi cei mai exigenți predictori ai progresiei bolii de la afectarea cognitivă ușoară la probleme severe de memorie și gândire, tipice bolii Alzheimer.
Până în prezent, testele de sânge sunt eficiente in 88% din cazuri, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Lund din Suedia, potrivit Top Sante. Detectarea nivelului acestor doi biomarkeri plasmatici ar putea permite medicilor să monitorizeze progresul bolii Alzheimer la anumite persoane cu risc. De asemenea, ar putea ajuta medicii să facă distincția între persoanele care vor dezvolta boala Alzheimer și cele care au probleme cognitive simple din cauza îmbătrânirii.
Testul de sânge care va detecta Alzheimer-ul: nivelul NfL crește pe măsură ce neuronii sunt deteriorați
Oamenii de știință știu de multă vreme că nivelul NfL crește pe măsură ce neuronii sunt deteriorați, dar până acum nu puteau măsura această proteină decât în lichidul cefalorahidian. Cercetătorii de la Universitatea din St. Louis, Missouri, Facultatea de Medicină, au deschis calea în urmă cu un an prin dezvoltarea unui test de sânge pentru a afla dacă o persoană are un nivel ridicat de NfL în sânge.
Deși afectarea memoriei este unul dintre primele simptome ale bolii Alzheimer, este important să se cunoască diferența dintre boala degenerativă și consecințele normale ale îmbătrânirii asupra memoriei.