Alunițe roșii. Care este cauza apariției acestora și cum să le diferențiezi de un hemangiom

de: BZI.ro
10:44, 16 nov. 2023

Angioamele, cunoscute și sub numele de angioame cherry sau alunițe roșii, sunt excrescențe comune ale pielii care pot apărea pe majoritatea zonelor corpului, dar apar cel mai des pe torace, brațe, picioare și umeri. Angioamele sunt adesea de culoare roșie, au formă circulară sau ovală și sunt mici. Aspectul roșu al alunițelor se datorează colecției de vase de sânge mici din interiorul acestora.

Cauza apariției de alunițe roșii pe piele. Când ar trebui să te îngrijoreze

Cauza exactă a acestora nu este cunoscută, dar ele tind să apară mai târziu în viață, de obicei la persoanele cu vârsta de 30 de ani sau mai mult. Pe lângă vârstă, există și un factor genetic care face ca anumite persoane să fie mai predispuse la dezvoltarea acestora. De asemenea, au fost asociate cu sarcina, anumite condiții medicale și expunerea la substanțe chimice.

Cu excepția cazurilor în care sângerează sau provoacă durere, alunițele roșii rareori necesită tratament. Cu toate acestea, unii oameni pot dori să le îndepărteze din motive cosmetice. Angioamele cherry sunt comune și, în general, nu sunt un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă sângerează sau își schimbă aspectul, este recomandat să consulți un medic. Orice modificare a aspectului, fie în formă, dimensiune sau culoare, sau sângerarea acestora, poate fi un posibil indicator al cancerului de piele.

Care este diferența dintre o aluniță roșie și un hemangiom?

Angioamele și hemangioamele sunt similare. Angioamele pot conține fie vase de sânge, fie vase limfatice, în timp ce hemangioamele sunt formate exclusiv din vase de sânge. Angioamele cherry sunt mai frecvente la adulți, în timp ce hemangioamele tind să apară în copilărie sau la bebeluși. Așa cum se întâmplă și cu multe alte afecțiuni ale pielii, cauza reală a angioamelor roșii este necunoscută. Se știu puține despre motivul apariției acestor pete, dar există probabil o componentă genetică, potrivit medicilor.

Vârsta este un factor care contribuie la apariția acestor pete roșii care apar de obicei între 20 și 30 de ani și cresc în număr în timp, deși nu se știe de ce. Expunerea la soare poate provoca, de asemenea, aceste alunițe roșii pe piele. Există, de asemenea, o corelație între alunițele roșii și sarcină, din cauza nivelului mai ridicat de estrogen. Estrogenul ridicat determină vasodilatație, adică o creștere în mărime a vaselor de sânge”, explică Dr. Rabach. Cu toate acestea, în timp ce toate femeile gravide experimentează vasodilatație, nu este clar de ce acest lucru conduce în cazul unor femei la dezvoltarea acestor alunițe, iar la altele nu.

Dintr-un motiv similar, alunițele roșii și disfuncția hepatică pot fi, de asemenea, legate. La pacienții cu boli de ficat, ficatul nu poate metaboliza estrogenul, astfel încât nivelul hormonului este mai mare în corp. Acești pacienți pot dezvolta alunițe roșii, dar mai frecvent dezvoltă angioame de tip păianjen. În timp ce alunițele roșii se prezintă ca o singură aluniță roșie într-o anumită zonă a pielii, angioamele păianjen au o aluniță roșie în centru și sunt înconjurate de vene mai mici, care arată ca niște pânze de păianjen.