Alunite albe sau polipii fibroepiteliali: ce sunt si cum se trateaza
Spre deosebire de alunitele obisnuite, cele albe, cunoscute si sub denumirea de polipi fibroepiteliali sau acrocordoane, nu sunt la fel de periculoase. Cu toate acestea, uneori pot fi inestetice, mai ales daca exista in numar mare pe corp. Afla insa ca poti scapa usor de acestea, fara costuri enorme , iar in cele mai multe cazuri nici nu este nevoie de o vizita la cabinetul specialistului.
Alunitele albe sunt mici excrescente polipoase care apar de regula la persoanele in varsta. Desigur, exista si cazuri cand aceste se formeaza inca din copilarie, dar acest lucru se datoareaza geneticii.
Persoanele cu multe alunite sunt mai ferite de imbatranirea prematura
Polipii fibroepiteliali se formeza in zonele precum axila, gat, sani sau ochi, adica in locurile in care pielea se freaca de haine. La persoanele suprapondereale, alunitele apar in urma frecarii zonele de piele intre ele sau atunci cand pliurile de piele preseaza stratul de colagen pana la formarea excrescentelor, potrivit divahair.ro.
De regula, alunitele albe nu sunt periculoase pentru sanatate, insa, de cele mai multe ori acestea se prind in haine, ceea ce poate fi destul de dureros.
Cum se trateaza alunitele albe?
Din fericire, majoritatea alunitelor albe poate fi tratata fara probleme acasa, prin metode cat se poate de simple. Insa, daca alunitele sunt dispuse in zone delicate, precum pleaoepele sau pliul ochiului, recomandarea noastra este sa faci o vizita medicului specialist pentru o cauterizare.
Uneori polipii fibroepiteliali se usuca din cauza nealimentarii cu sange si cad. Daca nu dispar de la sine, poti sa scapa de ei foarte usor, daca iei in calcul urmatoarele metode. Foloseste zeama de lamaie pentru a scapa de excrescentele inestetice si dureroase uneori (atunci cand raman agitate in haine). Tamponeaza polipul de doua-trei ori pe zi cu un disc de vata imbibat in zeama de lamaie timp de o saptamana. Acesta se va usca datorita acidului si va cadea.
Atentie, femei! Numarul de alunite, indicator al riscului de cancer la san
Atentie, femei! Numarul de alunite, indicator al riscului de cancer la san
O alta metoda este folosirea atei dentare. Strange acrocordonul cu ata pentru a-i intrerupe irigarea cu sange. Vei observa ca acesta se va innegri, iar in scurt timp va cadea. De asemenea, poti folosi si produse naturiste pe care le poti achizitina de la orice plafar. Cere recomandarea unui specialist pentru un produs eficient in indepartarea alunitelor albe sau poti sa-ti prepari chiar tu o solutie folosind ulei de ricin si bicarbonat de sodiu. In cateva zile alunita isi va schimba culoarea, iar apoi se va usca.
In cazul in care nu esti foarte convinsa ca excrescenta este sau nu o alunita alba (acrocordon), fa o vizita medicului specialist. In felul acesta elimini orice motiv de ingrijorare, iar in urma consultului vei afla daca este cazul sa scapi sau nu de polip si care sunt metodele recomandate.