Alt eșec marca Iohannis

de: Sorin Rosca Stanescu
12:29, 26 apr. 2021

Astăzi, președintele României îi convoacă la Cotroceni după-amiază pe principalii jucători ai Exectivului implicați, vorba vine, în accesarea împrumuturilor ieftine oferite de Uniunea Europeană, pentru redresarea economiei aflate în criză. Această întrunire este generată de un eșec de mari proporții înregistrat la acest capitol chiar de către președinte. Și asta indiferent de vinovații de serviciu pe care îi va identifica acesta.

Este de așteptat ca, în cursul serii, Klaus Iohannis să iasă la declarații. Și să ne anunțe că totul este bine. Așa cum face de câte ori vine vorba despre „Guvernul său”. Pe care îl conduce de la Cotroceni prin ședințe frecvente, organizate cu bucăți din Executivul României. Dar așa stau lucrurile? Este bine?

De-a lungul acestui an, președintele Klaus Iohannis a bătut de nenumărate ori cu cărămida în piept, afirmând repetat, pe de-o parte, că este foarte preocupat de șansa României de a accesa o sumă cât mai mare de bani cu dobânzi mici, destinați redresării și rezilienței, ca să folosesc termenii consacrați. În declarațiile publice, a vorbit despre sume mari de bani, care au variat, de la declarație la declarație, începând de la 80 de miliarde de euro. Dacă România va primi vreodată acești bani, 80 de miliarde de euro sau mai puțini, în niciun caz mai mulți, asta rămâne de văzut. Și cum rămâne de văzut? Urmărind modul în care procedează Guvernul condus de Klaus Iohannis în raport cu autoritățile de decizie de la Bruxelles. Pentru a accesa bani de acolo, trebuie respectate anumite reguli, anumite proceduri, anumite canoane. În ultimele zile, între putere și opoziție, dar chiar și în interiorul puterii, a existat o polemică înfierbântată, unii susținând că și-au făcut pe deplin datoria și că se află în grafic, alții acuzând că Guvernul a acționat cu lentoare, neprofesionist, astfel încât planul elaborat la București a fost respins la Bruxelles. Firește, cetățeanul nu a mai înțeles nimic din puzderia de referințe cu caracter tehnic.

Dar un lucru este ușor de înțeles. Până una alta, România a căzut din termenele planficiate. Între timp, două state au reușit performanța, care de fapt înseamnă normalitate, de a primi de la Bruxelles toate aprobările necesare pentru a absorbi împrumuturile necesare redresării și rezilienței. Primul stat a fost Spania. Nu țin minte ce sumă i s-a alocat. Dar, în mod cert, o sumă mult mai mare decât cea la care poate spera România. Al doilea stat, după cum a anunțat Guvernul de la Roma, este Italia. Italia va putea accesa cu sprijinul Uniunii Europene, în următorii șase ani, nu mai puțin de 200 de miliarde de euro. Sunt bani, nu glumă. Și sunt bani importanți, pentru că ei reprezintă împrumuturi cu dobândă extrem de mică, pe care beneficiarii le vor putea restitui într-o perioadă suficient de mare de timp încât să nu fie generate suferințe inutile.

România bate pasul pe loc. Autoritățile s-au dovedit a fi buimace. După nenumărate ședințe pe grupuri de lucru, după interminabile dezbateri, după nu știu cât de multe declarații și ședințe organizate la Cotroceni, autoritățile de la București nu au fost nici măcar în stare să facă diferența între proiectele care pot beneficia de acești bani și proiectele care, în conformitate cu normele UE, nu pot beneficia de acești bani. Și atunci au prezentat practic, la Comisia Europeană, un talmeș-balmeș. Este greu de prevăzut dacă această operație va putea fi în termeni utili redresată și în ce fel. Cert este însă că operațiunea, până în acest moment, reprezintă un eșec.

Al cui este eșecul? La prima vedere, este un eșec al primului-ministru Florin Cîțu și a miniștrilor implicați în această operațiune. Dacă însă suntem cinstiți cu noi înșine, eșecul este al lui Klaus Iohannis. Pentru că el a dirijat și nici măcar din umrbă, ci la vedere – întreaga operațiune. Iar dacă înalții funcționari publici au fost incompetenți, tot Iohannis este de vină, pentru că el a decis și cum urma să se formeze coaliția politică a majorității, și care sunt persoanele din care să fie alcătuit Guvernul, în baza unui algoritm, care nu a însemnat altceva decât o vânătoare de posturi, extinsă de jos până sus în întregul aparat.

În mod normal, Iohannis trebuie să iasă astă-seară să-și asume răspunderea pentru eșecul de până acum, să-și ceară scuze și să spună cum anume va fi redresată situația. Pun mâna în foc că nu se va întâmpla așa. Ne va anunța că e bine. Și dacă e bine, nu e rău.