Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 5,1% de la 1 ianuarie
Potrivit deciziei din Coaliţie de luni seara, 21 noiembrie 2022, alocaţiile de stat pentru copii vor creşte de la 1 ianuarie 2023 cu 5,1%, fiind indexate cu rata inflaţiei.
Deciziile şi măsurile luate de coaliţia de guvernare formată din PNL, PSD şi UDMR au fost anunţat de liderii celor trei partide.
Alocaţiile pentru copii vor creşte de la 1 ianuarie cu 5,1%
Liderul social- democrat Marcle Ciolacu a subliniat pe pagina de Facebook ca de la începutul anului viitor, alocaţiile de stat vor fi indexate cu rata inflaţiei.
Dacă s-ar aplica procentul de creștere de 5,15, alocațiile ar urma să fie de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.
La momentul respectiv, alocația de stat este de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, de 243 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3) și, de 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Majorarea care ar urma să fie aplicată ar însemna practic 12 lei pentru copiii între 2 și 18 ani și de 30 de lei pentru cei mai mici de 2 ani.
Ce acte sunt necesare pentru alocație copil
Potrivit Legii nr.61/1993 republicată, toți copii cetățeni români, străini sau apatrizi care domiciliază în România, au dreptul la alocație de stat. Pentru a beneficia de acest venit, părinții sau tutorii trebuie să știe ce acte sunt necesare pentru alocație copil.
Părinții care vor să primească alocația de stat pentru copil trebuie să depună un dosar care să conțină cererea tip utilizată în situaţia în care dosarul de alocaţie se depune în acelaşi timp cu cel de indemnizaţie, o notificare privind prelucrarea datelor cu caracter personal și o cerere tip utilizată în situaţia în care se depune doar dosarul de alocaţie.
Toate aceste documente pot fi descărcate de pe pagină web a Direcției de Asistență Socială. Dacă părinţii nu sunt căsătoriţi, trebuie să se mai solicite prezenţa ambilor părinţi în vederea stabilirii de comun acord a reprezentantului legal.
În plus, dosarul trebuie să mai conțină certificatul de naştere al copilului, în original şi copie, cartea de identitate al ambilor părinţi, original şi copie, certificat de căsătorie, original şi copie, un extras de cont, în cazul în care se dorește primirea alocației de stat într-un cont bancar. Totodată, trebuie de menționat faptul că la depunerea dosarului este necesară prezenţa ambilor părinţi, dacă nu sunt căsătoriţi.
Potrivit Legii nr.61/1993, în art.6, alin. 4, se prevedefaptul că dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
În Ordonanța de Urgență a Guvernului Cîțu se prevedea că începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, prin legile bugetare, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.