Alocația de stat pentru nou-născuți. Ce trebuie să facă părinții pentru a beneficia de ajutorul financiar
Au apărut schimbări la alocația de stat pentru nou-născuți. În prezent, legea prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii. Iată ce trebuie să facă părinții pentru a beneficia de ajutorul financiar.
Alocația de stat pentru nou-născuți
Noul proiect inițiat de Senat pe 25 martie 2024 prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu data naşterii copilului, iar plata drepturilor se face proporţional începând cu luna următoare depunerii cererii.
Proiectul pentru modificarea alin. (4) al art. 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii va fi dezbătut şi supus votului plenului Camerei Deputaţilor.
„Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului.”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Cu cât s-au mărit alocațiile pentru copii
Alocațiile au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%. Alocația pentru copiii de până la doi ani a crescut cu 88 de lei, la 719 lei. Pentru elevii de până la 18 ani, alocația crește cu 36 de lei până la 292 de lei. Alocația era anterior de 631 de lei pentru un copil de până la doi ani sau cu handicap și de 256 de lei pentru cei până la 18 ani. În 2024, alocațiile au fost indexate cu rata inflației, care a variat între 5 și 10 procente, așa că sumele au fost mărite. Alocațiile mărite au intrat începând cu luna februarie a anului 2024. Anul trecut, alocațiile au crescut cu 5,1% față de anul 2022, cât a fost rata medie a inflației pentru anul 2021 și au ajuns de la aproximativ 242 de lei la 255 de lei.
Noul proiect de lege propus de Senat vizează ca banii alocației să fie virați în luna următoare celei în care a fost deusă cererea de alocație pentru nou-născut. Această schimbare asigură familiile că primesc sprijinul necesar încă de la începutul vieții copiilor lor, contribuind la creșterea nivelului de trai. Proiectul pentru modificarea alin. (4) al art. 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii va fi dezbătut şi supus votului plenului Camerei Deputaţilor. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege.
Alocaţiile pentru copii reprezintă un sprijin financiar important pentru familiile din România, iar cunoaşterea datelor de plată este esenţială pentru gestionarea corespunzătoare a bugetului familial. Pentru dosarul de alocație sunt necesare mai multe documente precum: cerere tip (tipizat 1) completată şi semnată de către reprezentantul legal al copilului sau, de către copil, după împlinirea de către acesta a vârstei de 14 ani, cu încuviinţarea reprezentantului său legal (original); actele de identitate ale reprezentanţilor legali ai copilului (copie); certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, copie (faţă verso); certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap, dacă este cazul (copie); livretul de familie (copie) în cazul în care nu există livret de familie se completează o declaraţie; actul de identitate al reprezentantului legal al părintelui minor, în cazul în care acesta din urmă nu are capacitate deplină de exerciţiu (copie).