Alina Pippidi Mungiu: Paradoxul îl reprezintă faptul că prințul Emanuel Liechtenstein a primit derogare 5 zile fără să stea în carantină! Orice român care vine din țara respectivă este obligat să stea minim o săptămână
Politologul Alina Pippidi Mungiu a vorbit, în direct, la un post de televiziune, despre evenimentul care a stârnit furia românilor dar şi ample articole în presa internaţională. Vorbim despre faptul că Arturh, un urs de aur a fost împuşcat de prinţul Emanuel Liechtenstein . Pippidi consideră că paradoxul situaţiei este felul în care acesta a obţinut o derogare de 5 zile în timp ce românii care vin din Austria, Germania, trebuie să stea obligatoriu în carantină pentru 7 zile.
Alina Pippidi Mungiu este de părere că totul s-a jucat la nivel înalt mai ales datorită faptului că prințul și familia prințului deţin o asociație care l-a premiat pe președintele Klaus Iohannis.
Prinţul a primit derogare de 5 zile asta în pofida faptului că trebuia să stea în carantină pentru 7 zile
Alina Pippidi Mungiu a vorbit, în direct la B1TV despre faptul că este interesant cum prinţul a putut să stea 5 zile în România deși orice persoană care vine din regiunea Austriei trebuie să stea minim 7 zile în carantină. Acest lucru poate fi văzut că un mare privilegiu şi ca o conexiune interesantă la vârful puterii din România:
Exista un resort politic. Haideţi să fim obiectivi şi să le luăm pe rând! Să terminăm cu partea în care au dreptate ăştia care au ţipat foarte tare. Deci, cineva, un străin capătă derogare timp de 5 zile pentru vânătoare, dar carantina când vii în România, dinspre Austria şi Germania, durează minim 7 zile. Eu dacă vin din Germania, chiar dacă am un test PCR negativ, stau 7 zile în carantină în România până am dreptul să fac un al doilea test. Întreb cum poţi cere derogare de vânătoare de 5 zile când tu defapt ar trebuie să fii în carantină 7 zile!
Eu fac parte din oamenii care citesc anxios acest liste galbene din aceste ţări. Am venit în Germania şi nu m-am putut întoarce în Germania pentru că țara a pus România pe lista de risc, dar şi România a pus Germania pe lista de risc. Austria nu a fost scoasă niciodată de pe lista cu țări de risc, este pe lista galbenă. Asta înseamnă carantină de o săptămână. Faptul că a existat un privilegiu este evident. Privilegiul a prins presa străină care este de stânga şi deocratică. Acestea fiind spuse, nu este clar dacă a fost ceva ilegal. Omul a avut o derogare şi au fost autorităţile noastre care au dat, ca de obicei, aviz pe pile, deşi trebuia să fie în carantină.explică Pippidi Mungiu
Familia prinţului deţine un fond de investiţii care investeşte şi în România
De altfel, Alina Pippidi Mungiu este de părere că familia regală este extrem de privilegiată mai ales din considerentul că aceștia deţin multe afaceri ba chiar şi o bancă şi un fond de investiţii care investeşte şi în România. De altfel, aceasta este de părere că Liechtenstein , la fel ca Luxemburg este un paradis fiscal în Europa:
E o poveste frumoasă. Este o poveste antiprivilegiu care plasează România într-o ţară din lumea a treia. Un loc în care străinii bogaţi şi privilegiaţi, prinţul şi familia, sunt extraordinari nu pentru că provin dintr-o familie regală, Europa fiind plină de familii regale, ci pentru că sunt bogaţi, există o bancă cu acest nume, că Liechtenstein cum e şi Luxemburgul sunt paradisuri fiscale. Toată lumea îşi spală banii în aceste locuri. Ceea ce aflăm acum, dacă citiţi raportul Comisiei Europene în materie de statul de drept, cel care a apărut anul trecut, o să aflaţi că Luxembrug este un stat perfect. Sistemul lor de justiţie care trimit la puşcărie pe avertizorii de integritate, din cauza lor a trebuit să dăm o lege europeană ca să îi apărăm.
Ei au dat o condamnare unui avertizor care a vorbit despre spălările de bani din Elveția. Dacă citeşti raportul comisiei este un loc perfect. Inclusiv ruşii îşi angajează firme de avocatură când sunt acuzaţi de spălare de bani. Liechtenstein este cam la fel, cu un adaos de farmec. Ceea ce, recunosc, nu ştiam, este că această fundaţie în care prinţul şi familia lui este amestecată i-ar fi dat un premiu președintelui Klaus Iohannis.
Simplul fapt că sunt un mare fond de investiţii care fac investiţii şi în România arată faptul că sunt nişte oameni, din start, trataţi altfel. Povestea unui bancher de investiţii care la origini este doctor şi care mai are şi titlu princial şi care vine şi îşi cumpără acest privilegiu de a vâna trofee, evident că a fost carismatică şi de asta a prins presa străină. a conchis Alina Pippidi Mungiu, politolog român.