Alina Belu nu îndeplinește condițiile legale, dar vrea să fie manager pe viață la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași! Mandatul său a fost plin de scandaluri și morți suspecte
This browser does not support the video element.
Alina Belu vrea să fie manager pe viață la Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, deși nu îndeplinește condițiile legale, deoarece nu este medic, jurist sau economist. Bioinginerul vrea cu tot dinadinsul să obțină un nou mandat la conducerea unității medicale, astfel că a început să se războiască inclusiv cu președintele Consiliului Județean Iași.
Alina Belu nu îndeplinește condițiile legale pentru a mai candida ca manager la conducerea Spitalului de Copii „Sf. Maria” Iași
În data de 4 iulie 2024, președintele Costel Alexe a emis dispoziția nr. 644, prin care a aprobat un nou regulament de organizare și desfășurare a concursurilor pentru funcția de manager, în spitalele publice aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. Dispoziția a fost transmisă tuturor managerilor spitalelor din subordinea CJ Iași, dar singura care a atacat-o a fost Alina Belu. Bioinginerul a acționat astfel, deoarece, conform dispoziției, nu mai poate candida pentru a obține o funcție de conducere în niciunul din cele șase spitale din subordinea CJ, Spitalul de Copii „Sf. Maria”, Spitalul de Boli Infecțioase, Maternitatea „Cuza Vodă”, Maternitatea „Elena Doamna”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași sau Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.
Președintele CJ Iași a modificat regulamentul de organizare și desfășurare a concursurilor pentru funcția de manager în spitalele publice, aflate în subordinea instituției pe care o conduce, ca urmare a modificărilor legislative efectuate de guvern, prin ordonanță, în anul 2022, respectiv ordonanța de guvern 37 din 31 august 2022. Astfel, la articolul 118, aliniatul 1, se specifică: „În vederea ocupării prin concurs a funcției de manager general, candidatul trebuie să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de licență sau de master în: Medicină, Specializarea Medicină, Medicină dentară, Specializarea Medicină dentară, Științe juridice sau Științe economice și să aibă, cel puțin, cinci ani vechime în specialitatea studiilor”.
Același lucru se specifică și în noul regulament de organizare și desfășurare a concursurilor pentru funcția de manager în spitalele publice, aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. Astfel, persoanele fizice care își doresc să ajungă la conducerea unuia din cele șase spitale din subordinea CJ trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiții: „cunosc limba română, scris și vorbit; sunt absolvenți cu diplomă a studiilor universitare de licență sau de master în: Medicină, Specializarea Medicină, Medicină dentară, Specialitatea Medicină dentară, Științe juridice sau Științe economice; au, cel puțin, cinci ani vechime în specialitatea studiilor; nu au fost condamnate pentru săvârșirea unei infracțiuni comise cu intenție, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea; sunt apte din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic); nu au împlinit vârsta standard de pensionare, conform legii”.
Dispoziția Consiliului Județean vine în ajutorul Alinei Belu
Alina Belu a contestat decizia CJ, deoarece nu îndeplinește condițiile legate de studii, fiind absolventă a Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Specialitatea Bioinformatică și Management Sanitar. Bioinginerul Alina Belu a atacat, la finalul lunii iulie 2024, dispoziția nr. 644 printr-un proces la instanța de contencios administrativ. Actualul manager de la Spitalul de Copii Iași nu putea ataca ordonanța de guvern, astfel că dispoziția Consiliului Județean i-a venit mănușă și este posibil ca instanța să-i dea câștig de cauză, iar astfel, va putea candida pentru un nou mandat de manager, deși nu îndeplinește condițiile legale.
„Reclamanta respectivă a făcut o cerere care urmează ca, după regularizare, să primească termen pentru soluționare. S-a invocat excepția de neconstituționalitate a unui text de ordonanță, pentru că regulamentul CJ-ului se fundamentează pe aceasta”, declară judecătorul Diana-Mihaela Cheptene-Micu, președintele Curții de Apel Iași.
Întrebată de ce vrea neapărat să mai obțină un mandat de manager, deși nu este nici medic, nici jurist, și nici economist, Alina Belu nu a dorit să comenteze situația, precizând că va răspunde doar în scris. „Totul scris”, a declarat, extrem de iritată, Alina Belu.
Reporterii BZI au discutat marți, 3 septembrie 2024, și cu Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Acesta a precizat că Alina Belu se bucură, încă, de susținerea Consiliului Județean Iași.
„Consider că fiecare cetățean al Iașului sau conducător de instituție este liber să decidă cum este mai bine pentru persoana respectivă sau pentru instituția al cărei interes îl reprezintă. Este liber să conteste, este liber să accepte orice decizie. Eu, personal, am o părere foarte bună despre doamna manager Alina Belu și sunt și mulțumit de managementul pe care îl face la Spitalul de Copii. La momentul la care noi discutăm astăzi, ea se bucură, în continuare, de tot sprijinul meu, ca președinte al Consiliului Județean. Ea este la primul mandat, nu știu când expiră acesta, cel mai probabil, în 2025 sau chiar 2026. Eu o evaluez pe doamna Alina Belu și pe toți ceilalți manageri din unitățile medicale subordonate CJ, nu prin prisma profesiei, ci prin prisma actului managerial, iar eu sunt mulțumit de activitatea doamnei manager”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Prin susținerea pe care i-o arată Alinei Belu, Costel Alexe se face părtaș la abuzurile și ilegalitățile pe care aceasta le comite.
Bioinginerul a avut un mandat plin de scandaluri și morți suspecte
Alina Belu este manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași din iunie 2021 și a avut un mandat plin de scandaluri și morți suspecte. Din cauza condițiilor de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, un adolescent în vârstă de 16 ani și-a pierdut viața. Ştefănel Roman a suferit arsuri pe circa 80 la sută din suprafaţa corpului după ce, în data de 10 februarie 2023, a căzut de pe o pasarelă pietonală din zona Manta Roşie. În primele zile de spitalizare, evoluția băiatului era promițătoare, dar acesta a fost plimbat zilnic de la etajul 1 al spitalului, unde este situată Secția de Mari Arși, la etajul 3, la blocul operator, pentru a-i fi schimbate pansamentele și pentru efectuarea tratamentului. În acest timp, în cadrul unității medicale, se efectuau lucrări de modernizare, iar pacientul a contractat o infecție pulmonară din praful prin care era plimbat. Drept urmare, în data de 2 aprilie 2023, adolescentul a încetat din viață. Familia lui Ștefănel Roman a dat în judecată Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași și pretinde daune morale de 3,35 milioane de euro, deoarece se crede că decesul a fost cauzat de infecții nosocomiale, contactate în timpul internării, în spital desfășurându-se lucrări de șantier.
Deși unitatea medicală a fost modernizată, părinții se tem să-și interneze copiii la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi
Deși Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi a fost modernizat, părinții se tem să-și interneze micuții aici, deoarece, pe durata spitalizării, există riscul să contracteze diverse infecții intraspitalicești. Larisa Beța a fost internată cu copilul în unitatea medicală, o săptămână, timp în care, din cauza neglijenței personalului medical, a contractat o bacterie ucigaşă și a avut multe de îndurat, mai ales pentru că femeia are şi alte probleme de sănătate. Mama și micuțul au stat într-un salon de la etajul 6 al unității medicale. Pe același etaj, într-un salon separat, era internată o fată care avea Clostridium difficile. Deși aceasta era izolată, tocmai pentru că infecția e extrem de contagioasă și rezistă pe suprafețe luni de zile, îmbolnăvind și alte persoane, mama fetei îi curăța îmbrăcămintea plină de fecale la aceeași baie la care ceilalți pacienți se spălau pe dinți sau pe față. Infecția cu Clostridium difficile determină apariția diareei apoase, pacienții putând avea zeci de scaune pe zi, amețeală, crampe abdominale, greață, deshidratare și creșteri ale ritmului cardiac. Deși este un spital recent modernizat, copiii ajunși la Spitalul „Sf. Maria” sunt umiliți și puși pe drumuri, deoarece în unitatea medicală nu funcționează radiologia, iar părinții sunt trimiși în oraș să facă această investigație. Mai mult, RMN-ul funcționează doar cu intermitențe, iar CT-ul este vechi de 13 ani.
Alina Belu le pune pumnul în gură medicilor
Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, a instaurat o adevărată tiranie la nivelul unității medicale. Alina Belu consideră că este singura și cea mai în măsură să ofere informații legate de boli, afecțiuni, secții sau orice problemă medicală din unitatea pe care o administrează, deși aceasta nu are studii superioare în domeniul medical. Medicii sunt terorizați și, de teamă să nu-și creeze probleme, refuză orice dialog cu reprezentanții mass-media. Dacă li se cere un punct de vedere, răspund cu inima strânsă sau deloc, pentru că le este frică de cea care are apucături de comunist, să nu le facă vreun rău. Bioinginerul și-a impus tirania în rândul personalului medical, astfel că medicii se tem să o contrazică, pentru că, în caz contrar, sunt chemați în comisia de disciplină și sancționați.
Deși a avut un mandat plin de probleme, demonstrând, cu vârf și îndesat, că doar terorizându-și colegii se poate impune, Alina Belu își dorește un nou mandat de manager, asta, deși legea specifică clar că funcția poate fi ocupată doar de medici, juriști sau economiști. Alina Belu nu îndeplinește condițiile legale, dar se dedă la tot felul de tertipuri pentru a-și atinge scopurile, astfel, a început să se războiască tocmai cu Costel Alexe, președintele Consiului Județean, cel care a protejat-o până acum.