Alimentul care nu se va mai găsi în magazine! Mulți români îl folosesc la gătit

de: Mirela Gabriela Todosi
10:00, 18 nov. 2024

Alimentul care nu se va mai găsi în magazine este orezul koshihikari. Produsul va dispărea de pe rafturi în scurt timp și asta din cauza producției tot mai scăzute de orez, după schimbările climaterice din Japonia. Orezul koshihikari nu se va mai găsi în supermarketurile din țară, iar vestea i-a nemulțumit pe consumatori. Mulți români îl folosesc la gătit.

Alimentul care nu se va mai găsi în magazine!

Specialiștii în domeniul alimentar îi avertizează pe români că orezul koshihikari va dispărea din magazine. Orezul koshihikari este folosit de multe persoane pentru sushi, însă acesta s-ar putea să nu mai fie la vânzare.

Schimbările climatice din Japonia au afectat producția acestui tip de orez. Soiul de orez, special pentru sushi, este cel mai bine vândut în magazinele japoneze în ultimii 40 de ani.

,,La nivel global, impactul cel mai evident al deficitului global de orez a fost şi este că s-a ajuns la cel mai ridicat preţ al orezului din ultimul deceniu. Având în vedere că orezul este produsul alimentar de bază pe mai multe pieţe din Asia, preţurile sunt un factor determinant major al inflaţiei şi al securităţii alimentare, în special pentru cele mai sărace gospodării.”, a spus Charles Hart, analistul de mărfuri de la Fitch Solutions.

Cert este că preţul orezului va rămâne probabil în jurul maximelor actuale până la finalul anului 2024. Românii trebuie să știe că îi așteaptă un nou val de scumpiri. Alimentele se vor scumpi din nou în această iarnă. Prețul uleiului crește de la o zi la alta, iar din această iarnă, carnea de porc va avea scumpiri consistente. Se vor scumpi și ouăle, produsele lactate, dar și carnea de pui. Și prețul legumelor va crește, la fel și prețurile la făină și zahăr.

Supermarketurile din România vor fi controlate

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că, până la 31 decembrie 2024, va fi constituit un comitet de monitorizare destinat să supravegheze prețurile alimentelor, adaosurile comerciale și accesul produselor românești pe rafturile retailerilor.

„Dacă va funcţiona foarte bine, va fi în continuare prelungit şi procesatorii vor avea acces la raft şi la un preţ corect, la fel şi consumatorii. Aceasta a fost o propunere a Ministerului Agriculturii la solicitarea procesatorilor şi a retailerilor, care ne-au spus că avem o ordonanţă care este în vigoare pe plafonarea adaosului la alimentele de bază pentru românii cu venituri mici şi medii. Am fost de acord să nu mai instituim prin act normativ, dar vom constitui un mecanism prin ordin de ministru astfel încât să rezolvăm problemele, preţurile să fie corecte la raft şi adaosurile comerciale practicate la produsele din România faţa de cele din import.

Am stabilit ca în perioada următoare să facem un comitet de monitorizare din care vor face parte trei reprezentanţi ai zonei de retail, trei reprezentanţi ai procesatorilor, un reprezentant al Consiliului Concurenţei şi unul din cadrul ministerului, iar grupul va fi coordonat de către mine. Pentru că în momentul de faţă avem în vigoare până la finele anului ordonanţa privind plafonarea celor două 21 de categorii de produse, vor fi monitorizate tot, până la 31 decembrie, prezenţa la raft a produselor româneşti, preţurile produselor alimentare şi adaosul comercial pentru produsele româneşti, cât şi pentru cele din import, pe toate categoriile.”, a explicat Ministrul Agriculturii.

Această măsură are ca obiectiv final asigurarea unui preț corect pentru produsele românești și facilitarea accesului acestora la consumatori. Cert este că orezul koshihikari, un aliment folosit de mulți români la gătit, va dispărea în curând din magazine din cauza producției tot mai scăzute.