Alimentele prăjite cresc riscul de insuficiență cardiacă

de: BZI.ro
12:35, 20 ian. 2021

Consumul regulat de alimente prăjite crește riscul de insuficiență cardiacă și boli cardiovasculare, arată un studiu chinez.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Shenzhen din China au analizat dieta occidentală pentru a stabili legătura dintre consumul de alimente prăjite și riscul de boli cardiovasculare și mortalitatea din toate cauzele. Rezultatele meta-analizei lor (în care au fost incluse 19 studii) tocmai au fost publicate în revista medicală britanică Heart.

Analiza lor arată că, în comparație cu cel mai mic consum săptămânal de alimente prăjite, cel mai mare consum este asociat cu un risc crescut de 28% de evenimente cardiovasculare majore; un risc crescut de 22% de boală coronariană și, cel mai important, un risc crescut cu 37% de insuficiență cardiacă.

„Dar sunt necesare mai multe investigații pentru a examina asocierea cu accidentul vascular cerebral”, subliniază cercetătorii.

Alimentele prăjite cresc riscul de insuficiență cardiacă: diferitele mecanisme care duc la insuficiența cardiacă

Potrivit cercetătorilor, există mai multe mecanisme, unele încă în curs de investigare, care creează această legătură între consumul de alimente prăjite și bolile cardiovasculare.

Alimentele prăjite conțin în general cantități mari de grăsimi dietetice și conduc la un aport excesiv de energie, ceea ce poate crește riscul bolilor cardiovasculare.

Un aport mai mare de acizi grași trans generați de uleiurile vegetale hidrogenate utilizate pentru prăjire este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Prăjirea puternica poate crește nivelul produselor de oxidare a colesterolului implicate în răspunsul inflamator și stresul oxidativ.

Alimentele prăjite consumate în localurile de tip fast-food sunt în general bogate în sodiu adăugat, iar aportul ridicat de sare crește riscul bolilor cardiovasculare. Ca să nu mai vorbim că aceste mese sunt adesea însoțite de băuturi răcoritoare cu zahăr, care cresc și riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare.