Care sunt alimentele care subțiază sângele?

de: Echipa Bzi.ro
16:51, 27 iul. 2020

Alimentele care subțiază sângele. Sângele suficient de fluid este esențial pentru păstrarea sistemului venos, menținerea circulației sângelui și asigurarea unei bune sănătăți cardiovasculare. Unele alimente au proprietăți de subțiere a sangelui.

Alimentele care subțiază sângele

Prevenirea bolilor vasculare și a tulburărilor de circulație începe cu o alimentație echilibrată, bogată în grăsimi polinesaturate, fructe, legume, fibre și vitamine și săracă în grăsimi saturate și alimente ultraprocesate. În plus, anumite alimente bogate în micronutrienți în special au capacități reale de fluidificare. Prin favorizarea consumului acestora, riscurile de apariție a bolilor cardiovasculare sunt reduse.

Pește gras

Omega 3 are un efect dovedit de reducere a colesterolului (care scade nivelul lipidelor din sânge), precum și proprietăți protectoare ale vaselor de sânge, care împiedică formarea cheagurilor de sânge. Este esențial să le consumăm pentru că organismul nostru nu știe să le sintetizeze. Se găsesc în pești grași (somon, sardine, macrou etc.), în fructe oleaginoase (alune, migdale, nuci, semințe de in) și în anumite uleiuri vegetale (ulei de nucă, ulei de rapiță și ulei din semințe de struguri).

Usturoi și ceapă

Compușii volatili conținuți în anumite legume cu bulb, cum ar fi usturoiul, ceapa, cresc fluiditatea sângelui și reduc riscul de tromboză venoasă. Consumul lor regulat ar ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol rău din sânge, responsabil și pentru formarea plăcii de aterom.

Afine, coacăze negre și zmeură

Antioxidanții naturali, cunoscuți și sub denumirea de polifenoli, flavonoli sau bioflavonoide, flavonoidele sunt eficiente în întărirea și dilatarea pereților vaselor de sânge. Se găsesc în fructe de pădure roșii (afine, mure, coacăze negre, zmeură), ceai verde (catechine), citrice (citroflavonoide), struguri și mere (rutină).

Minerale și vitamine

Anumite minerale și vitamine contribuie la o bună circulație a sângelui. Este cazul:

Seleniului găsit în fructe de mare (stridii, scoici, creveți), legume, nuci și curcan sau organe de pui.
Zincului se găsește în fructe de mare, ficat de vițel, ciuperci shiitake și linte.
Vitamina C prezentă în citrice, kiwi și fructe roșii (coacăze negre, mure, afine)
Vitamina E care se găsește în uleiul de floarea soarelui, alune și nuci.

Alimentele care subțiază sângele sunt alimente bogate în beneficii nutritive, eficiente în păstrarea sănătății și în lupta împotriva bolilor cardiovasculare. Prin urmare, sunt importante pentru toată lumea, dar cu atât mai mult pentru persoanele cu risc cardiovascular ridicat: persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare, fumătorii, persoanele cu hipertensiune arterială, persoanele cu colesterol ridicat, persoanele supraponderale sau cu obezitate.

Când să le evităm?

Nu există nicio contraindicație pentru aceste alimente subțiri, a căror acțiune nu este suficient de puternică pentru a provoca riscuri de sângerare.