Alimente și provizii în caz de război. Sfaturile pe care orice român trebuie să le știe

de: BZI.ro
08:40, 25 feb. 2022

Acum, după ce situația a escaladat în Ucraina, lumea a intrat în panică și multe persoane cumpără alimente și provizii pentru o eventuală situație de război. Chiar dacă un conflict armat pe teritoriul României este puțin probabil, populația ar trebui să știe ce ar trebui să conțină un kit de supraviețuire în astfel de situații. Totodată, cei care părăsesc în grabă o zonă de conflict nu ar trebui să se încarce cu lucruri inutile ci trebuie să se limiteze la strictul necesar.

Începând cu data de 24 februarie, e război total la granița cu România. Rusia a declanșat o invazie bine orchestrată și a lansat atacuri devastatoare în mai multe orașe importante din Ucraina. Iar în situație, foarte mulți dintre civili și-au luat tot ce au agonisit până acum într-un portbagaj și au plecat.

Ce alimente și provizii trebuie să ai în caz de război

În timp ce marea majoritate a ucrainenilor plânge de disperare și se roagă ca totul să se termine, cert este un singur lucru. Așadar, populația ar trebui să fie pregătită pentru orice. După cum bine se știe, în timpul unui conflict armat, este posibil să nu aveţi acces la apă, alimente şi electricitate timp de câteva zile sau chiar săptămâni.

În acest sens, Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din America a publicat recent o listă a proviziilor de alimente în caz de urgenţă. Respectiva instituție enumeră totodată și accesoriile care trebuie să se regăsească în kitul de supravieţuire.

Provizii de alimente în caz de război

Cele mai indicate alimente pe care trebuie să le avem în astfel de situații sunt:

  • lapte praf ambalat, fructe uscate, covrigei uscaţi, chipsuri (termenul de valabilitate este de maximum 6 luni);
  • carne şi supă la conservă, compoturi de fructe, ghiveci de legume, cereale, unt de arahide, jeleu, dulceaţă, bomboane tari, biscuiţi, batoane de ciocolată, nuci, seminţe, comprimate efervescente de vitamine (termen de valabilitate de maximum 1 an);
  • grâu, ulei vegetal, mălai, boabe de soia, cafea, ceai, sare, sucuri, orez alb, bulion, paste, glucoză (acestea pot fi consumate pe termen nedeterminat).

Cu toate că este puţin probabil ca o situaţie de urgenţă să ţină rafturile magazinelor goale mai mult de două săptămâni, sfatul pentru cei în cauză este să își facă provizii de alimente pentru o perioadă de cel puţin 3-4 săptămâni.

Ce trebuie să conţină kitul de supravieţuire

Așadar, dacă am enumerat ce alimente și provizii trebuie să îţi faci în cazul unei situaţii de război, este bine să știm şi ce ar trebui să conțină un kit de supraviețuire într-un astfel de scenariu nedorit. În acest caz, sunt de preferat alimentele bogate caloric, dar şi nutriţional, care nu necesită refrigerare sau preparare termică. Totodată, dacă cineva din familie are intoleranţă la gluten, alegeţi alimente gluten-free. De asemenea, în cazul bebeluşilor sunt indicate formulele de lapte, iar pentru bătrânii cu sistem imunitar fragil sunt indicate conservele cu carne sau supă.

În condițiile în care trebuie să părăsești de urgență o anumită zonă, este bine să ai plinul de combustibil făcut la mașină, eventual și o canistră de rezervă, apă, câteva pături, trusă medicală și alimente.