Alimente si bauturi care iti cresc tensiunea arteriala
Se consideră că o dietă bogată în sodiu și grăsimi crește riscul de hipertensiune arterială, care este o cauză majoră a bolilor de inima și a accidentului vascular cerebral.
Sodiul, care provine în principal din alimente ambalate, preparate și procesate, este substanța care se găsește în sare, care poate determina creșterea tensiunii arteriale. Atunci când mănânci prea multă sare, apa suplimentară este trasă în vasele de sânge, crescând volumul de sânge din vase și punând stres atât pe ele, cât și pe inimă. Se recomandă să se consume mai puțin de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Majoritatea dintre noi mâncăm mult mai mult decât atât.
Dacă aveți TA mare, colaborați îndeaproape cu medicul dumneavoastră pentru a vă modifica dieta pentru a preveni consecințele negative asupra sănătății asociate cu aceasta. Pentru a începe, iată o listă de alimente si bauturi care iti cresc tensiunea arteriala!
Alcool
Consumul excesiv de alcool poate crește tensiunea arterială pana la niveluri nesănătoase. Efectele pot fi atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. A consuma mai mult de trei băuturi într-o singură ședință crește temporar tensiunea arterială, în timp ce băutul abundent poate duce la o creștere pe termen lung. Profesioniștii din domeniul sănătății vă recomandă să vă limitați consumul de alcool la cel mult două băuturi pe zi pentru bărbați și nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei.
Produse din tomate conservate sau îmbuteliate
Produsele din roșii cu sare adăugată sunt problematice pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Majoritatea sosurilor de paste conservate și sucurilor de roșii au de obicei între 100 și 300 de miligrame de sodiu pe porție, ceea ce poate reprezenta aproape 10% din recomandarea zilnică.
Legume murate
Legumele murate transportă, de asemenea, multă sare, deoarece sarea se adaugă în timpul procesului de decapare. Dacă vă preocupă tensiunea arterială, evitați să consumați murături sau alte alimente murate, cum ar fi kimchi și varză murată, precum și conserve, cum ar fi măsline și capere, care sunt înmuiate în sare.
Cafea
Asocierea dintre cafea și hipertensiune arterială este puțin problematica. Este adevărat că cafeaua poate provoca o creștere temporară, dar vizibilă a nivelului tensiunii arteriale, chiar dacă nu suferiți de tensiune arterială crescută. Cercetarea este încă neclară, dar s-a dovedit că cafeaua crește tensiunea arterială la persoanele care nu sunt obișnuite, dar nu și la consumatorii obișnuiți de cafea. Dacă aveți tensiune arterială crescută, cel mai bine este să vă întrebați medicul dacă trebuie să limitați cafeaua sau să nu o mai beți deloc.
Conserve de supe
Supa conservată este cea mai rapidă masă pentru o zi ploioasă rece, dar este departe de a fi ideală pentru persoanele cu tensiune arterială crescută. O cutie de supă de legume poate avea până la 890 miligrame de sodiu pe jumătate de cană de porție, în timp ce una cu pui și paste poate avea 979 de miligrame pe porție.
Sucuri acidulate
Un studiu din 2016 realizat de cercetătorii de la Departamentul de nutriție socială și aplicată de la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro a arătat că consumul de băuturi răcoritoare a fost asociat cu creșterea tensiunii arteriale și a fost crescut și mai mult prin consumul de băuturi răcoritoare. Studiul a fost realizat pe adolescenți, ceea ce demonstrează modul în care efectele negative ale sifonului pot avea impact asupra oricărei grupe de vârstă. Împreună cu hipertensiunea arterială, există o mulțime de alte motive pentru care băuturile răcoritoare și băuturile răcoritoare dietetice sunt rele.