Alimente interzise si permise in caz de amigdalita
Amigdalele se inflameaza din cauza expunerii la microorganisme, cele mai frecvente fiind bacteriile streptococice sau virusurile. Netratata corespunzator, amigdalita poate deveni periculoasa, poate ataca inima sau provoca reumatism articular acut. Dincolo de tratamentul impus de medic, bolnavul trebuie sa fie atent si la ceea ce mananca.
Ce poate consuma bolnavul cu amigdalita:
Fructe ca mere, lamaie;
Legume ca: varza, gulie, broccoli, legume cu frunze verzi, ceapa;
Supe/ciorbe fierbinti (temperatura ridicata ajuta in scaderea inflamatiei);
Uuturoi – este recomandat zilnic, este un anestezic natural si antibiotic totodata! Citeste: beneficiile usturoiului;
Ceaiuri neindulcite fierbinti, apa calda cu lamaie – se va bea aproape fara oprire lichide, pentru a spala in permanenta gatul si a nu permite secretiilor sa se acumuleze, sa formeze apoi cruste sub care microbii sa se inmulteasca in voie;
Carne pe gratar (cu usuturoi de exemplu)
Fructe oleaginoase: nuci, seminte, alune (toate necoapte)
Ce nu trebuie sa consume pacientul cu amigdalita:
Zahar, nici miere decat cand simptomele sunt ameliorate;
Grasimi de orice fel, preparate prajite (acestea pot crea un film lipidic la nivelul gatului care ingreuneaza vindecarea);
Lactate de niciun fel (favorizeaza inmultirea bacteriilor)
Fructe acide: citrice (lamaia face exceptie)
Fructe dulci, zaharoase: pere, struguri, banana, pepene etc.;
Legume acide: rosii
Muraturi;
Bauturi dulci sau reci;
Dulciuri;
Sosuri