Alimente interzise persoanelor care suferă de hemoroizi

de: Bianca
09:30, 23 iul. 2024

În cazul persoanelor care suferă de aceasta afecțiune, există o întreagă listă de alimente interzise pentru hemoroizi care, dacă sunt evitate, îi ajută pe aceștia să își gestioneze mai bine durerile și simptomele în acest sens.

Lista de alimente interzise pentru hemoroizi nu este una foarte lungă și respectarea acesteia este principala metodă de calmare a simptomelor date de boala hemoroidală.

Lista de alimente interzise pentru hemoroizi

Hemoroizii au atât cauze genetice, dar pot să apară și din cauza stilului de viață sedentar și din cauza alimentației. În unele cazuri, este implicată și moștenirea genetică în ceea ce privește apariția hemoroizilor, însă stilul de viață atârnă foarte greu în balanță. Munca la birou, nașterea unui copil, obezitatea, sedentarismul, alimentația săracă în fibre și bazată mai mult pe proteine animale reprezintă principalele cauze de apariție a problemelor de tranzit intestinal, precum și alcoolul consumat în mod frecvent.

Pe lista de alimente interzise pentru hemoroizi sunt incluse carnea prăjită, carnea afumată, alimentele din conservă, jumările consumate în cantitați mari și fără salată proaspătă. De asemenea, din alimentația persoanelor care suferă de boala hemoroidala trebuie să fie eliminate alimentele iuți și prea picante pe bază de piper, chilli, sos iute, deoarece aceste condimente conțin esteri care se elimină prin scaunul fecal și care accentuează circulația sângelui la nivelul mucoasei anale. Hemoroizii sunt iritați și devin foarte dureroși din cauza alimentelor prea iuți sau prea picante.

De asemenea, consumul excesiv de zahăr poate afecta negativ digestia și poate contribui la constipație, de aceea este de evitat băuturile dulci, dulciurile procesate și optează pentru fructe ca sursă de dulce natural.

Alimente permise și chiar recomandate

Pacienților care suferă de hemoroizi li se recomandă o alimentație bazată pe fibre, cu apă suficientă, aproximativ 2 litri la zi, cu supe, ciorbe, iaurt, kefir și ceaiuri neîndulcite.
Se recomandă consumarea alimentelor bogate în fibre pentru că acestea sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă și pot ajuta la prevenirea constipației. Astfel includeți în dieta dumneavoastră legume, fructe precum și cereale integrale și leguminoase.

Fructele de pădure sunt o alegere excelentă pentru regimul alimentar destinat persoanelor cu hemoroizi datorită conținutului lor ridicat de fibre și antioxidanți. Zmeura, murele și căpșunile nu doar că oferă o cantitate semnificativă de fibre, dar sunt și bogate în vitamine și minerale care susțin sănătatea generală. Fibrele din aceste fructe ajută la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației, unul dintre principalii factori care pot agrava hemoroizii.

Fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de fibre solubile, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor prin înmuierea scaunului și facilitarea evacurării acestuia. Ovăzul poate fi consumat ca atare sau sub formă de fulgi, fiind ideal pentru micul dejun, combinat cu fructe și nuci pentru un plus de nutrienți. De asemenea, ovăzul poate fi folosit în prepararea brioșelor și a altor deserturi sănătoase.

Se recomandă și un aport adecvat de lichide pentru că este crucial pentru menținerea unui tranzit intestinal sănătos și pentru prevenirea constipației, unul dintre principalii factori care pot agrava hemoroizii.
Astfel, există atât alimente interzise pentru hemoroizi cât și alimente permise și chiar recomandate, este foarte important să existe o balanță în stilul dumneavoastră de viață.