Alimente interzise în lupus. Care este alimentația de care trebuie să ții cont

de: BZI.ro
11:53, 09 iul. 2024

Lupusul este o afecțiune cronică, autoimună, și se manifestă când sistemul imunitar nu recunoaște că țesuturile și organele proprii sunt sănătoase și le interpretează ca fiind dăunătoare, atacându-le. În momentul în care vă confruntați cu această afecțiune, trebuie să țineți cont de o alimentație corespunzătoare. Iată alimentele interzise în lupus.

Care sunt alimentele interzise în lupus

Alimentele procesate, de tipul fast-food, alimente prăjite sau de patiserie trebuie evitate întrucât acestea pot agrava inflamația și pot agrava simptomele din cauza conținutului de grăsimi nesănătoase, zahăr și aditivi. Nici grăsimile saturate, prezente în carnea grasă și produse lactate integrale nu sunt recomandate. Acestea pot afecta sănătatea cardiovasculară.

Zahărul rafinat, prezent în băuturile îndulcite, produsele de patiserie și dulciurile procesate pot afecta inflamația și nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, carbohidrații rafinați sunt contraindicați. Aceștia se găsesc atât în făina albă, cât și în zahărul alb. Pot provoca fluctuații ale nivelului de zahăr, dar și inflamație.

Unii pacienți prezintă intoleranță la lactoză, fapt ce crește sensibilitatea la produse lactate. Acestea sunt contraindicate pentru că pot duce la inflamație și balonare.

Trebuie evitate și excesele de alcool, cafea sau sare. Excesul de alcool poate interacționa negativ cu medicamentele utilizate pentru a trata boala. Cafeaua poate afecta sistemul nervos și hormonal, dar poate produce și insomnii și anxietate.

Produsele recomandate în cazul acestei afecțiuni sunt alimentele bogate în nutrienți naturali, adică fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nuci și semințe. Totodată, se recomandă consumul de proteine slabe, găsite în carnea slabă, pește, tofu și ouă.

Cum se manifestă lupusul

Nu se cunoaște cu exactitate cauza care duce la apariția lupusului, însă există câțiva factori de risc care pot contribui la declanșarea bolii. Printre aceștia, se numără: factori de natură genetică (istoric familial), expunerea la soare, cu precădere la ultraviolete B, unele infecții de natură virală, unele medicamente, factori hormonali, menopauza, expunerea la pesticide, fumatul, stresul și oboseala, unele vopsele de păr.

Simptomele se pot instala subit sau lent, iar cele mai frecvente simptome sunt: simptome de tip sistemic (scădere în greutate, febră, astenie), simptome de natură musculoscheletală (artrite, artralgii/mialgii, miozită), manifestări cu caracter cutanat (rash discoid, rash malar, alopecie, ulcerații), manifestări de tip hematologic (scăderea globulelor roșii, a globulelor albe sau a trombocitelor), stări neurologice (depresie, confuzie, convulsii, accident vascular cerebral), simptome de natură cardiacă și pulmonară, insuficiență renală, simptome gastrointestinale (vasculita intestinală, pancreatită, ascită), manifestări oculare.

Este important că boala Lupus nu se poate vindeca, acesta doar se poate ține sub control. Se ține sub control cu tratament medicamentos și o alimentație corespunzătoare. De asemenea, se ține cont de gestionarea stresului, minimalizarea expunerii la soare și utilizarea cremelor cu SPF. Este important ca pacientul să evite fumatul și să respecte practicarea eventualelor exerciții fizice recomandate de medic.

Alimentația este o componentă importantă pentru toate sănătatea tuturor categoriilor de persoane, cu atât mai mult pentru pacienții care suferă de această boala. De asta, e bine să aibă în vedere atât alimentele recomandate, cât și alimentele interzise în lupus.