Alimente care scad tensiunea diastolică. Ce să consumi pentru menținerea tensiunii arteriale în limite normale

de: BZI.ro
13:45, 18 apr. 2022

Dacă pentru tensiune arterială mică poți bea cafea, atunci când ai tensiune mare lucrurile se complică. Iată zece alimente care scad tensiunea diastolică și te ajută să te bucuri, din nou, de viață.

Cel mai eficient remediu în reducerea tensiunii arteriale este, potrivit medicilor, tratamentul medicamentos. Însă, nu multă lume știe că tensiunea diastolică mare poate fi scăzută cu ajutorul unei alimentații sănătoase și a unui stil de viață echilibrat. Există alimente care țin tensiunea arterială sub control sau chiar o pot reduce.

Printre cauzele care determină scăderi și creșteri ale tensiunii arteriale, se numără: sarea consumată în exces, fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul, moștenirea genetică și kilogramele în plus. Din păcate, din ce în ce mai mulți tineri suferă de hipertensiune și nu doar persoanele vârstnice, așa cum era până de curând.

Zece alimente care scad tensiunea diastolică

Sunt multe alimente care te ajută să îți menții tensiunea arterială în limite normale, dar cele mai bune sunt: bananele, fructele de pădure, semințele de dovleac, peștele, sfecla roșie, produsele lactate, spanacul, usturoiul, rodia și ciocolata neagră.

Bananele

Bananele sunt unele dintre cele mai iubite fructe exotice, consumate în lumea întreagă. Acestea sunt apreciate atât pentru gust, cât și pentru faptul că sunt sățioase și pline de nutrienți. Fiind bogate în potasiu, acestea scad tensiunea arterială diastolică – cu cât crește aportul de potasiu, cu atât scade și tensiunea arterială.

Bananele sunt unele dintre cele mai iubite fructe exotice, consumate în lumea întreagă.

Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt o sursă extraordinară de flavonoizi, acei compuși naturali care contribuie la prevenirea hipertensiunii și chiar reducerea tensiunii arteriale. Acestea pot fi consumate proaspete, dar pot fi depozitate și la congelator, pentru a putea fi integrate în smoothie-uri sau în diferite rețete de prănjituri.

Semințele de dovleac

Fiind o sursă excelentă de magneziu, semințele de dovleac pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale, ca parte a unei diete sănătoase. Însă este nevoie de mai multe cercetări cu privire la rolul pe care îl joacă magneziul în acest domeniu. De asemenea, conținutul de Omega 3 ajută la scăderea inflamației și susține sănătatea cardiovasculară.

Peștele

Peștele, în special somonul și macroul, este alimentul ideal pentru menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Bogat în acizi grași Omega-3, peștele este recomandat persoanelor care se confruntă cu hipertensiune.

Sfecla roșie

Potrivit unui studiu, consumul a două căni de suc de sfeclă zilnic, realizat din trei bucăți de sfleclă și un măr, contribuie la scăderea considerabilă a tensiunii arteriale. Efectele sunt mai vizibile la bărbați decât la femei.

Sucul de sfleclă roșie contribuie la scăderea tensiunii arteriale diastolice.

Produsele lactate

Produsele lactate, cum sunt laptele și iaurtul, au mult calciu și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Alte alimente bogate în calciu sunt: busuiocul, salvia, menta, cimbrișorul, pătrunjelul, scorțișoara, migdalele, fasolea, broccoli, smochinele, somonul și sardinele.

Spanacul

Spanacul conține acid folic, calciu, potasiu și o cantitate mică de sodiu. Astfel, acesta contribuie la scăderea tensiunii arteriale și poate fi consumat atât în stare crudă, sub formă de salate, cât şi în diferite mâncăruri.

Usturoiul

Usturoiul are în compoziție săruri minerale, microelemente, inulină, un complex de vitamine A, B, PP, C și două substanțe specifice cu efecte antibiotice, precum alicina și garlicina. Usturoiul conține peste 200 de substanțe active, precum fosfor, potasiu, calciu, proteine și are puține calorii. Cunoscutul antibiotic natural, ajută la dilatarea vaselor de sânge, astfel că inima nu mai este nevoită să bată atât de tare pentru a pompa sângele în vase.

Rodia

Rodiile sunt o sursă extrem de bogată în antioxidanţi, cei mai importanţi dintre aceştia fiind polifenolii, dintre care taninurile, acidul elagic şi antocianinele se regăsesc în cantităţile cele mai mari. Prezența antioxidanţilor în organism împiedică sau amână procesul de îmbătrânire celulară. Totodată, antioxidanţii ajuta şi la estomparea inflamaţiei cronice din organism.

Consumată atât în stare naturală, cât și sub formă de suc, rodia este utilă pentru reglarea tensiunii arteriale.

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este extraordinară în menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Cea mai bună ciocolată neagră este aceea care are un aport de minim 50 sau 70% cacao.

Ciocolata neagră este extraordinară în menținerea tensiunii arteriale în limite normale.