Alimente care pot reduce inflamatia din bolile articulare

de: BZI.ro
13:43, 25 mai 2021

Toate alimentele care conțin molecule cu proprietăți antiinflamatorii sunt eficiente pentru reducerea inflamatiei din bolile articulare: o dietă mai vegetariană cu fructe, legume, condimente, uleiuri vegetale și pește gras.

Trebuie să slăbești dacă este necesar, deoarece excesul de țesut adipos determină producerea de molecule pro-inflamatorii, adipokinele.

Alimente care pot reduce inflamatia din bolile articulare

Hidratează suficient. Din motive întemeiate, cea mai importantă substanță din articulație este cartilajul. Compus din 75% apă, necesită o hidratare suficientă și regulată, care poate fi obținută doar prin băut pe tot parcursul zilei.

Favorizați gătitul delicat. Grătare, alimente prăjite, cuptoare cu microunde și alte metode de gătit la temperaturi ridicate generează formarea moleculelor Maillard, care sunt toxice pentru celulele tale, în special pentru cele ale articulațiilor. Preferă temperaturile scăzute, chiar dacă aceasta înseamnă prelungirea timpului de gătit.

Alegeți grăsimile potrivite. Mai degrabă decât alimentele bogate în grăsimi saturate (unt, smântână, mezeluri etc.), se preferă cele bogate în omega 3, cum ar fi peștele gras (somon, hering, macrou etc.) și nuca, soia, rapița, ulei de măsline. germeni de grâu (2 – 3 linguri pe zi). Acești acizi grași nesaturați cu proprietăți antiinflamatorii sunt esențiali pentru echilibrul metabolismului nostru și buna funcționare a apărării imune.

Favorizați legumele crude ca starter. Legumele crude sunt foarte buni furnizori de apă, dar și de vitamina C. Cu toate acestea, cartilajul este structurat prin fibre de colagen, proteină care necesită această vitamină pentru fabricarea sa solidă.

Crește consumul de pătrunjel intrucât este unul dintre alimentele cele mai bogate în vitamina C.

Consumați fructe proaspete la fiecare masă. Întotdeauna pentru a vă asigura că aveți un aport bun de vitamina C. Alegeți-le pe cele care conțin cea mai mare cantitate: kiwi, citrice (portocale, grapefruit), fructe roșii etc.

Ce alimente trebuie evitate în caz de boală articulară

Trebuie să limităm ceea ce promovează inflamația. Prin urmare, evităm alimentele care promovează vârfurile de zahăr din sânge:

alimente bogate în acizi grași saturați (carne roșie, brânzeturi etc.),
alimente bogate în acizi grași trans (alimente procesate și prăjite),
alimente rafinate (pâine albă, făină albă etc.),
alimente prea bogate în omega-6 (floarea soarelui, soia și uleiuri de porumb),
alimente bogate în zaharuri rapide (cofetărie, deserturi dulci etc.) care favorizează glicarea, o reacție naturală care scade rezistența țesuturilor corpului la stresul mecanic,
alcool și băuturi răcoritoare.