9 alimente din bucătărie care ajută la desfundarea arterelor
Alimente care desfunda arterele. O arteră este un vas de sânge sub forma unui tub organic subțire. Rolul său este să furnizeze corpului uman sânge și oxigen. Misiunea sa este și menținerea tensiunii arteriale produse de inimă.
Din păcate, un stil de viață nesănătos și o dietă dezechilibrată, combinate cu factorii de mediu ai timpului nostru, supraponderalitatea, moștenirea sau chiar diabetul ne pot modifica funcționarea cardiovasculară.
Iata din aceste cauze apare ateroscleroza! Este cauzată de depunerea și acumularea plăcilor aterosclerotice pe pereții arterelor. Circulația fluxului de sânge și, prin urmare, a alimentării cu oxigen nu mai este normală, ceea ce poate duce la tromboză. Deși majoritatea plăcilor aterosclerotice sunt stabile, există un risc dovedit că una dintre ele va crăpa, ceea ce duce la consecințe dramatice, cum ar fi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.
De aici importanța consumului de alimente care au grijă de artere. Să le aflăm!
1. Usturoiul
Alicina, unul dintre compușii din usturoi, participă activ la reducerea plăcii de aterom pe arterele responsabile de ateroscleroză. Usturoiul este, de asemenea, recunoscut pentru rolul său în eliminarea toxinelor, în timp ce întărește sistemul imunitar și are, de asemenea, o acțiune directă asupra colesterolului rău.
2. Alimente care desfunda arterele. Strugurii
Bogati în flavonoide cu resveratrol și quercetină, strugurii reechilibrează metabolismul grăsimilor din organism și promovează astfel reducerea plăcilor de aterom de pe artere, având un rol în prevenirea formării cheagurilor de sânge.
3. Merișoarele
Merișoarele și, în special, sucul de merișoare ar fi foarte eficient pentru depunerile de colesterol din peretele arterial. Ele cresc capacitatea celulelor de a absorbi în mod natural grăsimea, în loc să o acumuleze în vasele de sânge.
4. Spanacul
Un studiu a descoperit că lutina, un antioxidant găsit în spanac, reduce semnificativ inflamația la persoanele predispuse la ateroscleroză. De asemenea, bogat în potasiu și acizi folici, spanacul promovează, de asemenea, prevenirea hipertensiunii arteriale și formarea colesterolului.
5. Alimente care desfunda arterele. Kiwi și pepenele galben
Aceste două fructe, recunoscute pentru conținutul ridicat de antioxidanți, reduc în mod eficient și semnificativ nivelul de colesterol și riscul ca acesta să se stabilească pe pereții arterelor.
6. Rodia
Rodia este formată din antioxidanți puternici care ajută la reducerea grăsimilor din pereții arterei. Acest fruct ajută la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Acest lucru reduce riscul de a contracta boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.
7. Ovazul
Saponinele conținute în ovăz ajută fibrele solubile să elimine colesterolul fără a uita de avenatramide, care, datorită acțiunii lor antioxidante, împiedică radicalii liberi să se colecteze pe pereții arterelor.
8. Alimente care desfunda arterele. Ulei de măsline
Uleiul de măsline are un efect de agregare antitrombotică și antiplachetară. Aceasta reduce efectul pro-trombotic al alimentelor grase prin evitarea coagulării excesive a sângelui.
9. Rosiile
Roșiile sunt bogate în licopene, un puternic antioxidant care are efect antitumoral. De asemenea, este foarte eficient în reducerea colesterolului LDL.