Alimente care cresc ureea serică. Fii atent la ce consumi pentru a nu iti afecta rinichii

de: BZI.ro
12:21, 16 feb. 2022

Alimente care cresc ureea serică cum ar fi consumul zilnic de proteine în exces dăunează grav sănătății. În momentul în care ureea și creatinina depășesc valorile normale pot indica anumite semne ale rinichilor afectați.

Unele alimente pot duce la astfel de manifestări ce ne pot agrava problemele de sănătate.

Cauze ale creșterilor de acid uric din sânge 

Acidul uric este o substanță, cunoscută ca și un deșeu natural, care provine din digestia proteinelor din alimentație. Purinele se transformă în cristale, iar în cantități mari, se depun pe pereții vaselor de sânge și produc dureri și disconfort în special în zona rinichilor sau încheieturilor.

Lichidul împiedică eliminarea toxinelor prin urină și poate duce la inflamarea articulațiilor, gută sau pietre la rinichi. Această afecțiune netratată provoacă insuficiență renală sau cancer. 

Potrivit medicilor specialiști, nivelul crescut de uree se datorează dietelor necorespunzătoare, a unei vieți sedentare, obezitate, stres sau cauze ereditare. Boli precum diabetul, psoriazisul sau bolile de inimă favorizează creșterea acidului uric din sânge. 

Iată alimente care cresc ureea serică. Atenție la ce consumați 

Medicii nefrologi recomandă eliminarea alimentelor ce produc blocaje renale. Creșterea acidului uric din sânge provine din consumul preparatelor din organe de animal, carne de porc sau de vită, piept de curcan sau fructe de mare. Fasolea, conopida sau ciupercile joacă un rol important în dietă și facilitează problemele de la nivelul rinichilor. O alta serie de alimente ce cresc ureea serică pot fi și lactatele sau produsele oleaginoase, ca de exemplu, nucile, semințele și cerealele. 

Se știe deja că pentru o viață sănătoasă consumul de zahăr și băuturi carbogazoase nu sunt benefice. Consumul de alcool reprezinta un alt factor pentru care apar durerile la nivelul rinichilor sau încheieturilor. Berea este considerată ca fiind cea mai nocivă băutură pe bază de alcool ce produce adunarea acidului uric. 

Alimente care scad ureea din sânge 

Consumul zilnic de fructe și legume elimină ureea în exces. Schimbarea dietei și a ritmului de viață contribuie la o funcționare mai bună a organismului. 

Țelina este recomandată pentru a scădea nivelul de uree. Leguma elimina toxinele acumulate în exces și are efecte purificatoare. Morcovul, consumat proaspăt sau sub formă de sucuri curăță rinichii și mărește tonusul. 

Puțini știu însă, ca sucul de merișoare face minuni și dizolvă blocajele renale. Dovleacul are efecte diuretice, sporește urinarea frecventă și ajută la eliminarea de uree serică. Mărul este un fruct care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică, bogat în vitamine și minerale, elimină toxinele din corp. 

Ceapa are un conținut mare de substanțe benefice care ajută și la scăderea valorilor de trigliceride. 

Citricele sau produsele bogate în vitamina C sunt esențiale pentru a combate problemele de la nivelul rinichilor. Consumul zilnic de lichide, viața activă din punct de vedere sportiv și o dietă bogată în alimente care nu cresc ureea serică sunt pașii care previn și îndepărtează durerile de la nivelul articulațiilor și acumularea cristalelor de acid uric din sânge.