Covid-19: Alimente bogate în zinc care echilibrează imunitatea
Zincul este implicat într-un număr mare de reacții în corpul nostru. Este un mineral esențial pentru o bună sănătate a pielii și pentru un sistem imunitar echilibrat, mai ales in actualul context al epidemiei de Covid-19. Alimentele cele mai bogate în zinc sunt produse de origine animală: fructe de mare, inclusiv stridii, care este alimentul cel mai bogat în zinc, carne, organe, brânză.
Zincul este un oligoelement prezent în cantități foarte mici în corpul nostru. Corpul nostru conține între 2 și 3 g de zinc, localizat în special în celulele roșii din sânge, glandele endocrine, piele, păr și unghii.
Zincul are multe funcții în corpul nostru. Este esențial pentru funcționarea a două sute de reacții chimice. Participă la sinteza proteinelor și la susținerea codului nostru genetic, la procesele imunologice, la reproducere, la creștere. Zincul participă, de asemenea, la sinteza țesutului conjunctiv, în special a fibrelor de colagen, care este foarte importantă pentru piele, unghii și păr. Este, de asemenea, implicat în gust și miros.
Cerințele zilnice de zinc sunt de ordinul a 10-15 mg / zi la copii și adulți, sunt crescute în timpul sarcinii (aproximativ 20 mg / zi) și în timpul alăptării (25 mg / zi). Acest mineral este absorbit din intestin și depozitat în organism. Trebuie adaugat zilnic în corpul nostru.
Alimentele cele mai bogate în zinc sunt produse de origine animală: fructe de mare, inclusiv stridii, care este alimentul cel mai bogat în zinc, carne, organe, brânză.
Zincul este în general mai bine asimilat în produsele de origine animală. Germenii de grâu, drojdia, cerealele integrale, inclusiv fulgi de ovăz și nucile exotice, sunt produse vegetale care sunt surse de zinc.
Ficat de vițel
Ficatul de vițel, crud sau gătit, conține 9 mg de zinc la 100g. Acest lucru îl face cea mai bogată carne în zinc. Ficatul de porc are același conținut de zinc.
Germeni de grâu
Germenii de grâu brut sunt o sursă excelentă de zinc, cu 7 mg de zinc la 100g. O lingură (10 grame) de germeni de grâu asigură 14% din necesarul de zinc. Puteți presăra germenii de grâu pe salate, legume sau pe brânză de vaci.
Stridii
Știați că stridiile conțin de 10 ori mai mult zinc decât friptura de vită? Stridia este cea mai bună sursă de zinc. Conține 16mg per 100g. În plus, zincul prezent în stridie este deosebit de asimilabil.
Caju
Nuca de caju este oleaginoasa cu un continut ridicat de zinc. 100g de nuci de caju furnizează 5,4-5,6 mg de zinc. Nucile pecan sunt, de asemenea, o sursă bună de zinc, cu 4,6 mg de zinc la 100g.
Pâine integrală
Cerealele integrale se numără printre alimentele cele mai bogate în zinc. 100g de pâine integrală furnizează 5mg de zinc.
Fulgi de ovăz
Ovăzul este o sursă bună de zinc. 100g de fulgi de ovăz conțin 24% din aportul zilnic de zinc. În afară de zinc, ovăzul conține toate celelalte oligoelemente esențiale sau minerale (calciu, fier, sodiu, potasiu, fosfor, magneziu)
Carne de vita
Carnea de vită este bogată în zinc. O porție de 100 g de carne de vită oferă în medie 9 mg de zinc. Carnea de vită fiarta conține 10,5 mg de zinc la 100g.
Drojdia de bere
Drojdia de bere este una dintre principalele surse de zinc, cu 8,3 mg de zinc la 100g. Puteți presăra drojdia de bere pe feluri de mâncare (salate, grătare) sau o puteti încorpora în supe și produse lactate.