Alexandru Rafila și Sorin Cîmpeanu, invitați la deschiderea oficială a noului an academic, la UMF Iași! – GALERIE FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 26 sept. 2022

Duminică, 25 septembrie 2022, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a avut loc Ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023. La deschiderea oficială a noului an academic, pe lângă reprezentanții universității și autoritățile locale, au luat parte și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea volumelor „Iron John – Redobândirea masculinității și cele 8 etape ale devenirii” de Robert Bly, și „Misterele femeii: simboluri și ritualuri de inițiere de-a lungul timpurilor”, volum scris de Mary Esther Harding, apărut la Editura Herald, București.

La deschiderea oficială a noului an academic, pe lângă reprezentanții universității și autoritățile locale, au luat parte și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Alexandru Rafila, la deschiderea oficială a noului an academic, la UMF Iași: „Ne dorim ca studenții noștri să poată să învețe așa cum o fac cei din Uniunea Europeană!”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, cu prilejul Ceremoniei de deschidere a anului universitar 2022-2023, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, că oricât de importante sunt investițiile în domeniul sănătății, trebuie dublate de cele în resursa umană, în studenții și în tinerii medici care trebuie să învețe așa cum o fac și cei din Uniunea Europeană.

„Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași are o istorie lungă, de aproape 143 de ani, în curând. Chiar mă gândeam, la începutul acestei ceremonii, când s-a cântat Imnul de Stat al României, că Facultatea de Medicină a fost înființată, prin decret, la 1879, iar lucrul acesta cred că este foarte important, din punct de vedere simbolic, pentru că învățământul medical ieșean a debutat într-o zi aniversară, în care se sărbătorește și Marea Unire. Cred că de data aceasta avem o conjunctură favorabilă pentru dezvoltarea învățământului medical, nu numai a celui ieșean, și pentru pregătirea profesională a corpului medical din România. Este pentru prima dată, după foarte mulți ani, când există o astfel de conlucrare între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, pe de o parte, și organizația celor 6 Universități de Medicină din România, așa-numitul G6, în dezvoltarea politicii de resurse umane în România. Cred că în următorii 5-10 ani o să avem o problemă foarte serioasă în ceea ce privește resursele umane din sănătate și trebuie să găsim o rezolvare. Să nu uităm că orice fel de investiții în sănătate trebuie dublate de o resursă umană calificată. Până la urmă, ceea ce ne dorim pentru studenții noștri, pentru tinerii medici care tocmai au terminat universitatea și se pregătesc în specialitate, după ce au trecut prin examenul de rezidențiat, este să poată să învețe așa cum o fac studenții și tinerii medici din Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a declarat că oricât de importante sunt investițiile în domeniul sănătății, acestea trebuie dublate de investiții în resursa umană, în studenții și în tinerii medici, care trebuie să învețe așa cum o fac și studenții din Uniunea Europeană

Sorin Cîmpeanu: „Educația stă la baza tuturor lucrurilor, nici măcar sănătate nu poate fi fără o educație solidă”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că este pentru prima dată în istoria învățământului medical românesc când între mediul universitar, Ministerul  Educației și Ministerul Sănătății există o colaborare atât de strânsă

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a precizat că este pentru prima dată în istoria învățământului medical românesc când între mediul universitar, Ministerul  Educației și Ministerul Sănătății există o colaborare atât de strânsă.

„Apreciez în mod deosebit echipa pe care domnul ministru Alexandru Rafila o face împreună cu mediul universitar și cu Ministerul Educației. Aș vrea să vă confirm faptul că rareori, din câte cunosc, a existat o astfel de cooperare între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în interesul învățământului medical, iar aceasta este o oportunitate alături de faptul că, știm cu toții, suntem în perioada de finalizare a proiectelor «România Educată», care constituie o șansă pentru susținerea acelor universități care, precum UMF Iași, încurajează învățământul de excelență. Educația stă la baza tuturor lucrurilor, nici măcar sănătate nu poate fi fără o educație solidă. De altfel, nu poate exista nici prosperitate, nici securitate fără o educație de calitate, motiv pentru care fiecare debut de an universitar este un moment important și emoționant, nu numai pentru tinerii boboci, ci și pentru noi, cadrele didactice”, a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, cu prilejul deschiderii oficiale a noului an academic la UMF Iași.