Alexandru Rafila propune ca majoritatea spitalelor să primească pacienți bolnavi de COVID-19, pe circuite separate

de: Bianca Rebegea
23:15, 15 nov. 2020

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit despre necesitatea majorității spitalelor de a primi pacienţi bolnavi de COVID-19. Această nevoie este urgentă, deoarece sistemul medical este din ce în ce mai aglomerat. Rafila a precizat că a fost în vizită la Bacău, iar acolo se vorbește ca fiecare spital să primească pacienți infectați cu SARS-CoV-2, pe circuite separate.

„În primul rând eu cred că sistemul e foarte expus în momentul de faţă, fiindcă această presiune pe care nu pune cineva, dar pacienţii care se prezintă la spital trebuie trataţi, vă daţi seama că orice sistem are o limită. În condiţii de criză, de război, pentru că se poate spune că e un război cu această boală, măsurile sunt excepţionale. În ceea ce priveşte procedurile, dacă au fost îndeplinite sau nu, ele trebuie respectate categoric”, a declarat Alexandru Rafila duminică la Antena 3, potrivit news.ro.

Alexandru Rafila: „Lucrul acesta trebuie făcut de urgenţă”

Acesta a mai adăugat că „e foarte important ca în perioada următoare, majoritatea spitalelor să primească pacienţi cu acest coronavirus”.

„Am fost în Bacău şi acolo au avut ideea de a coordona activitatea pentru ca fiecare spital să primească pacienţi COVID, sigur pe circuite separate. Dar lucrul acesta trebuie făcut de urgenţă pentru că la cât de supraaglomerat e sistemul, ori se întâmplă ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, ori ajungem la supraaglomerare mai mare”, a completat social-democratul.

El a discutat şi despre posibilitatea amenajării unor zone suplimentare, menite să funcționeze pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.

„Sau să se poată amenaja zone suplimentare care pot să funcţioneze şi să fie la dispoziţia acestor pacienţi. Lucrul acesta trebuie făcut cât mai repede, sperăm să se stabilizeze numărul de cazuri, tot la 10.000 pe zi înseamnă că sunt foarte multe persoane internate, iar spitalele nu mai fac faţă la fluxul acesta mare de pacienţi”, a conchis reprezentantul României la OMS.

Alexandru Rafila: „Infrastructură electrică nu e pregătită”

Reprezentantul României la OMS consideră că, în această situație în care spitalele sunt suprasolicitate, autoritățile ar trebui să își canalizeze atenția ca aceste tragedii să nu se mai repete.

„Eu am fost foarte tulburat ieri și astăzi de ceea ce s-a întâmplat și stau să mă gândesc la ceva ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Majoritatea spitalelor din România sunt din anii 70, chiar dacă aducem echipamente, spitalele nu sunt pregătite să primească. Infrastructură electrică nu e pregătită.

Suntem într-o situație foarte dificilă când trebuie să dotăm paturile cu oxigen, să extindem capacitatea de AȚI. Cred că lucrul cel mai important în acest moment e că tot ce se întâmplă în sistemul de sănătate, în special cei care tratează coronavirus, să evite apariția unei astfel de probleme.

Rafila este îngrijorat că situația de la spitalul din Piatra Neamț s-ar putea repeta.

Sunt foarte îngrijorat că această problema ar putea să se repete. În acest moment trebuie să minimalizăm acest risc. Să așteptăm rezultatele investigațiilor să vedem cine sunt responsabilii. Nu putem la televizor să facem dezbateri legate de vinovații”, a completat Alexandru Rafila.