Alexandru Rafila: „Până la sfârșitul anului nu vom avea o scădere a numărului de cazuri”

de: BZI.ro
21:32, 11 sept. 2020

Profesorul Alexandru Rafila a declarat că în următoarele 6 luni va exista cu siguranță o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, unul dintre principalii factori fiind începerea școlilor, dar și venirea sezonului rece, în care infecțiile respiratorii se transmit cu o mai mare ușurință.

„Până la sfârșitul anului, cu siguranță, nu vom avea o scădere a numărului de cazuri. Lucrul acesta are două tipuri de explicații: în această perioadă va exista o creștere, rămâne să vedem cât de serioasă va fi, sper să fie cât mai mică, datorită reînceperii multor activități, inclusiv a școlilor – sunt peste 2.000.000 de elevi care se reîntorc în școli, încep să călătorească, interacționează.

Și urmează după aceea sezonul rece. Știți bine că acesta este un sezon în care transmiterea infecțiilor respiratorii este favorizată, lumea își desfășoară activitatea mai mult în spații închise, expunerea prelungită la frig favorizează o scădere a rezistenței imunității…Și toate lucrurile acestea coroborate duc la o îngrijorare care este exprimată foarte clar de Organizația Mondială a Sănătății. Biroul regional pentru Europa chiar menționează lunile noiembrie și decembrie ca două luni care ar putea să fie problematice. Cred că o mare atenție trebuie să dăm celor vulnerabili”, a spus profesorul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Este posibil să avem mai multe vaccinuri simultan”

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a afirmat că viitorul vaccin anti-COVID-19 va fi sigur din punctul de vedere al siguranței și al reacțiilor adverse, dar va trebui să vedem dacă va fi într-adevăr eficient.

„El va fi sigur, din punct de vedere al siguranței, din punct de vedere al reacțiilor adverse. Rămâne să vedem cât de eficace va fi vaccinul și, mai ales, cum se va comporta acest vaccin la diferite categorii de pacienți sau la diferite grupe de vârstă.

Pentru că, de obicei, un vaccin la o persoană vârstnică, de exemplu, trebui administrat cu o concentrație ceva mai mare, vârstnicul reacționează mai puțin bine decât un copil sau un tânăr. Așa că este posibil să avem mai multe vaccinuri simultan, este posibil ca unele să fie recomandate pentru persoane vârstnice, altele pentru copii.

Când sunt testate, când se fac studiile clinice, se aleg diverse grupe de vârstă și este posibil ca și modul de administrare să fie diferit, adică numărul de doze administrate să fie diferit între diferitele grupe de vârstă sau unii care au anumite patologii cronice ar putea să primească o doză suplimentară”, a spus profesorul Alexandru Rafila.

OMS speră ca studiul clinic al vaccinului să se reia în curând, dar trebuie așteptate mai multe informaţii furnizate de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiile, a mai spus Swaminathan.