Alexandru Rafila nu crede că se vor vaccina 8 milioane de persoane până la finalul anului: „Nu va fi o apetenţă prea mare pentru vaccinare”

de: Bianca Rebegea
22:50, 10 iun. 2021

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), s-a arătat sceptic în ceea ce privește noul obiectiv de vaccinare: 8 milioane de români imunizați până la finalul anului.

Joi, 10 iunie, Alexandru Rafila a vorbit la Antena 3 despre cum va decurge campania de vaccinare. Acesta a precizat că, vara aceasta, nu va exista o diruință prea mare pentru imunizare. În plus, el a subliniat că o creştere a interesului pentru vaccinare va fi în septembrie-octombrie, în cazul în care va exista un al patrulea val al pandemiei.

„Opinia mea este că în această vară nu va fi o apetenţă prea mare pentru vaccinare şi atunci există la nivelul CNCAV o estimare că până la 31 decembrie se vor vaccina circa 8 milioane de persoane. Eu cred că şi asta este optimistă. O creştere a interesului pentru vaccinare va fi în septembrie-octombrie dacă va exista un val al 4-lea. Părerea mea este că în toamna, mai ales dacă tulpina indiană va deveni dominantă, vom înregistra un număr mai mare de cazuri. Acum avem 1o5-200 de cazuri pe zi, foarte foarte puţine, ne arată că nu mai există transmitere comunitară, dar pot exista focare pe parcursul verii”, a declarat Rafila, joi, la Antena 3.

Alexandru Rafila, despre campania de vaccinare din mediul rural: „Există foarte mult dezinteres”

Alexandru Rafila este de părere că vaccinarea în mediul rural nu a decurs foarte bine, existând mult dezinteres. În schimb, în orașele mari din România, lucrurile au stat diferit: „probabil între 30% și 50% în funcție de oraș”. Totodată, medicul a avertizat că virusul s-ar putea transmite din nou într-un ritm susținut în comunitate și am putea asista la alte restricții.

„Nu cred că cineva s-a păcălit vaccinându-se, dimpotrivă, dar dumneavoastră aveți dreptate, a fost puțin cam mult festivism, el a fost încununat de ridicarea bruscă a tuturor măsurilor și rezultatul îl vedem, există foarte mult dezinteres, mai ales în mediul rural. Noi am vaccinat destul de bine în orașele mari, probabil între 30% și 50% în funcție de oraș. În schimb, în mediul rural am vaccinat foarte puțin. Dacă vă uitați la România în ansamblu, 25% din populație a fost vaccinată, față de țări importante, Franța, Italia, care au vaccinat mai bine de jumătate din populație, sau Marea Britanie – chiar aproape 75%”, a declarat Alexandru Rafila, marți, la B1 TV.

El a explicat că există pericolul „ca la un moment dat boala să se transmită din nou susținut în comunitate, acum nu e cazul din fericire, și să asistăm din nou la niște restricții pe care eu, personal, nu mi le doresc în niciun fel și cred că nici dumneavoastră, nici cei care s-au vaccinat sau nu s-au vaccinat nu își doresc aceste restricții”.

Când se va vaccina restul populației? Alexandru Rafila: „În momentul în care vor exista semne că această pandemie ar putea să reizbucnească în ţara noastră”

El a menţionat că este importantă comunicarea şi implicarea autorităţilor locale, astfel încât în mediul rural să crească interesul pentru vaccinare.

„Dacă în toamnă vor exista semne de reluare a transmiterii comunitare şi de creştere a numărului de cazuri, atunci cu siguranţă, dacă terenul este pregătit, va exista şi un aflux mai mare, poate în a doua jumătate a verii sau la începutul toamnei. Peste vară acum sunt concedii şi cred că aceia care doresc să călătorească s-au vaccinat sau se vor mai vaccina în perioada următoare, restul populaţiei, care este sedentară, o va face în momentul în care vor exista semne că această pandemie ar putea să reizbucnească în ţara noastră”, a adăugat medicul.