Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, afirmă că România a intrat deja în valul 5 al pandemiei cu COVID-19

de: BZI.ro
08:18, 10 ian. 2022

Ministrul Sănătăţii a vorbit la un post de televiziune despre valul 5 al pandemiei de COVID-19. Alexandru Rafila susţine faptul că România a intrat deja în acest val şi că se observă o creștere rapidă a infectărilor cu virusul din Wuhan.

Vă aducem aminte faptul că în ultimele zile în România se observă o creștere a cazurilor de infectări cu COVID-19.

Alexandru Rafila susţine că România a intrat deja în valul 5 de infectări cu COVID-19

Într-o emisiune tv, Alexandru Rafila susţine că România a intrat deja în valul 5 al pandemiei de COVID-19, iar acest lucru se poate observa din numărul de infectări care a crescut, de la câteva sute, la câteva mii în fiecare zi. Totuşi, ministrul a precizat că numărul de cazuri s-a stabilizat de câteva zile.

“În mod evident a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi, acuma discutăm de câteva mii de cazuri pe zi, chiar dacă pare că situaţia s-a stabilizat de vreo patru, cinci zile asta înseamnă că lucrurile au revenit la normal. Vă spun apropo acel număr de reproducere bazal, ţineţi minte că am tot discutat, e pe la 1.70, deci foarte, foarte mult, am crescut de la 0,7 la 1,7 ceea ce demonstrează că este o creştere rapidă în România.

România are unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa, ocupând poziţia a doua, iar acest lucru nu trebuie să ne ducă cu gândul la măsuri de relaxare, este de părere Alexandru Rafila:

Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei aşa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă trebuie să fim extrem de atenţi”, a afirmat Rafila, întrebat, duminică, la Antena 3, dacă valul 5 al pandemiei a ajuns în România.

Ministrul Sănătății speră că noile cazuri de infectare să fie forme ușoare ale bolii

Pentru a nu pune în dificultate sistemul de sănătate românesc, ministrul Sănătății speră că oamenii care se infectează cu COVID-19 să facă forme ușoare ale bolii.

“Speranţa este că aceste cazuri noi care se înregistrează să nu pună în pericol sistemul de sănătate, adică persoanele care se internează să nu fie aşa de multe. Noi am pus deja la punct, cel puţin din punct de vedere procedural, din punct de vedere legislativ pentru că aşa sunt lucrurile acum, trebuie să-l şi rodăm un pic, o săptămână cel puţin, sistemul, încât să fie un circuit pacientului extins foarte clar, care sunt criteriile, inclusiv de evaluare în centrele acelea”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Școlile nu se închid dacă numărul de infectări cu COVID-19 este mare, dar spitalizările sunt puține, susține Alexandru Rafila

În urmă cu câteva zile, Alexandru Rafila a abordat şi posibilitate închiderii școlilor dacă numărul de cazuri de COVID-19 va crește. Ministrul a dat asigurări că școlile nu se vor închide dacă vor fi multe cazuri de infectări zilnice dar puține spitalizări:

“Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa au avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a transmis dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

O altă problemă care există în aceste momente este lipsa testelor salivă pentru elevii din școlile din România. Așadar, elevii vor începe școala, astăzi, 10 ianuarie 2022, fără a se testa.