Alexandru Rafila: „Masca ar putea să devină opţională”
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a făcut un anunț pe care toți românii îl așteptau. Acesta a afirmat că există posibilitatea ca din toamnă să nu mai fie necesară purtarea măștii. Conform declarațiilor lui Alexandru Rafila, acest lucru va fi posibil în cazul în care va există „o transmitere sporadică”.
Un aspect important punctat de reprezentantul României la OMS este acela că, se va putea renunța la mască în momentul în care se va atinge pragul de zece milioane de persoane vaccinate.
”Nu ştiu dacă va fi o reglementare în acest sens. Important este să observăm că transmiterea comunitară nu mai există şi va exista o transmitere sporadică, sigur asta nu poate să fie controlată nicăieri în lume.
Dacă va scădea foarte mult numărul de cazuri şi vom avea doar o transmitere sporadică, masca ar putea să devină opţională. Adică, fiecare să facă în aşa fel încât să utilizeze masca atunci când consideră că este într-o zonă aglomerată”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.
Alexandru Rafila a criticat anunțul făcut de Florin Cîțu cu privire la posibila relaxare a restricțiilor din luna iunie
Deputatul Alexandru Rafila a catalogat anunțul premierului Florin Cîțu cu privire la renunțarea la anumite restricții începând cu luna iunie a fost unul pripit.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății susține că acest anunț ar fi putut fi făcut în momentul în care în medie pe zi ar fi fost vaccinate o sută de mii de persoane iar pe platformă ar fi fost înscriși aproximativ două sau trei milioane de români.
„Am auzit și declarația domnului prim-ministru, referitoare la data de 1 iunie. Eu o să vă spun sincer, dacă eram în locul dânsului, făceam în așa fel încât să am o medie de 100.000 de persoane vaccinate zilnic și să fim siguri că pe platforma penru vaccinare sunt 2-3 milioane de persoane înscrise și atunci puteam să fac această declarație. Deocamdată avem 750-780.000 de persoane pe platformă și o medie de 50-55.000 de doze de vaccin administrate zilnic.
Dar, să putem să ajungem la ceea ce își propune domnul prim-ministru, trebuie să atingem cifrele pe care vi le spun eu. Asta este problema. Ajungem să vaccinăm 100.000 medie pe zi? Reușim să păstrăm ritmul acesta de vaccinare și să convingem lumea să se înscrie pe platformă? Atunci sigur că o să putem să avem o siguranță pentru data de 1 iunie și cu atât mai mult pentru sfârșitul toamnei. O să fie cu totul altă situație, pentru că transmiterea comunitară va continua pe deoparte.
Există și o avertizare din partea Comisiei Europene care arată că țările care nu vor reuși să vaccineze cea mai mare parte a populației în perioada următoare vor avea problemele legate de relansarea economică și lucru ăsta cred că trebuie să fie clar pentru toată lumea. Eu pledez pentru vaccinare ca și soluție pentru revenirea la o viață oarecum normală”, a apreciat Alexandru Rafila.