Alexandru Rafila: „Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie- decembrie”
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat că reprezentanții OMS sunt îngrijorați de creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus care va avea loc în lunile noiembrie – decembrie în Europa.
„Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie – decembrie în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri. Eu am o speranță care nu îmi dau seama dacă este fundamentată de evoluția bolii sau adaptabilitatea sistemului de sănătate.
Vă dau un exemplu: Franța are 7.000 de cazuri noi pe zi, proporțional are mai multe decât România. Noi suntem la o incidență cumulată de 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Franța are 130 de cazuri, Spania are 240. Nu mai observăm aceleași probleme care erau în primăvară. Mortalitatea e mult mai mică, din nefericire noi suntem pe primul loc la mortalitate”, a spus Rafila.
Alexandru Rafila vorbește despre modul în care s-a redus mortalitatea
Alexandru Rafila consideră că sistemele de sănătate au adoptat schemele terapeutice pentru ca pacienții să nu mai ajungă să aibă forme grave și mortalitatea să se reducă. De asemenea acesta susține că există strategii care evită infectarea persoanelor vulnerabile care au dus la reducerea impactului asupra sistemului de sănătate.
„Eu am o singură speranță: ca virulența acestui microorganism să scadă în timp și, chiar dacă va produce infecții, să producă infecții în general ușoare”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a încercat să explice ce se va întâmpla cu elevii care vor simți nevoia să își dea masca jos, având în vedere perioada lungă de timp pe care aceștia vor fi obligați să o poarte zilnic.
”Aceasta este o situație particulară și fiecare cadru didactic care va fi în sala de curs va trebui să ia o decizie în momentul respectiv.
Dacă un copil va solicita să își scoată masca, poate să meargă afară, în spațiul curții școlii și acolo să își scoată masca. Profesorul decide, dacă este un moment în care copilul nu mai poate să își țină masca respectivă”, a declarat Monica Anisie.
101 școli vor începe cursurile în scenariul roșu
Ministrul Edicației a adăugat că, la acest moment, sunt 101 unități de învâțământ care vor începe în scenariul roșu.
„Ceea ce pot să vă spun acum – e un raport preliminar – sunt 6.116 unități de învățământ în care se aplică scenariul verde, 2.711, scenariul galben și 101 unități de învățământ cu scenariul roșu, la acest moment, deci fără acele județe pe care vi le-am comunicat și în care încă nu s-a luat decizia la nivelul Comitetului județean pentru situații de urgență”, a spus ministrul Monica Anisie.
Alexandru Rafila: „Pentru copii nu este dramatic. Dar numărul de cazuri la nivel național va crește”
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat că, după deschiderea unităților de învățământ numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus va crește. Acesta consideră că în școli ar trebui să existe stocuri de măști pentru a putea înlocui măștile pe care copii le vor strica.
„Dacă un copil o să vină cu o singură mască la școală și o rupe – este o chestiune care se va întâmpla – o rupe, o scoate sau o scapă pe jos, încearcă să o schimbe cu un coleg – sunt copii, noi asta nu înțelegem și trebuie să se manifeste ca atare – nu știu cea mai bună soluție. Probabil că existența unui stoc de măști care să compenseze toate aceste lucruri în școală”, a afirmat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a afirmat că cel mai probabil elevii vor reproduce la școală ceea ce au văzut acasă. Reticența copiilor cu privire la purtarea măștii va provenii din comportamentul părinților.
„Va crește numărul de cazuri. Pentru copii nu este dramatic. Dar numărul de cazuri la nivel național va crește”, a conchis Alexandru Rafila.