Alexandru Rafila: „În prezent nu există nicio recomandare pentru a treia doză”
Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentat al României la OMS, a declarat, luni, la Digi24 că nu este exclus să asistăm la apariția unui nou val al pandemiei de Covid-19, chiar și dacă la toamnă vor fi 30-40% dintre români vaccinați. El a criticat, în acest context, festivismul legat de performanțele campaniei de vaccinare pentru că acest lucru îi determină pe oameni să creadă că lucrurile au intrat în normal.
„Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri pe cifre și termene, trebuia să păstrăm cadența vaccinărilor. În mediul rural trebuie insistat și găsit parteneriatul cu autoritățile locale, tot acest festivism legat de performanțele campaniei descurajează oamenii care cred că am intrat în normal. Chiar dacă vom avea acoperire vaccinală la toamnă de 30-40%, s-ar putea să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu putem exclude nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutațiile”, a spus Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a vorbit și despre a treia doză a vaccinului împotriva coronavirusului.
„Comisarul pentru sănătate, într-un răspuns pentru Parlament, a spus că în prezent nu există nicio recomandare pentru a treia doză, nu se exclude necesitatea pe viitor”, a precizat Rafila.
Alexandru Rafila, despre testarea anticorpilor în cazul persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19: „Nu ar trebui să constituie o rutină”
Profesorul Alexandru Rafila afirmă că realizarea unor analize pentru testarea anticorpilor în cazul persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19 nu ar trebui să reprezinte „o rutină”, el menţionând că ar recomanda realizarea unor astfel de analize persoanelor care au deficite imunologice sau care urmează tratamente imunosupresive.
Întrebat duminică, într-o conferinţă de presă la Tîrgu Mureş, dacă este bine ca persoaele care se vaccinează anti-COVID să facă analize pentru a determina dacă organismul a produs sau nu anticorpi, medicul Alexandru Rafila a răspuns că ar recomanda acest lucru unor categorii de bolnavi.
„Este o opţiune personală, nu e niciun fel de recomandare în acest sens. Mai degrabă aş recomanda acest lucru persoanelor care au deficite imunologice, care urmează tratamente imunosupresive, fie din cauza unei boli de fond, de exemplu o boală autoimună sau o neoplazie la care într-adevăr răspunsul imun este afectat, seroconversia care se produce după vaccinare poate să fie întârziată sau foarte scăzută. Există deja discuţii şi o să beneficiem şi noi de experienţa sau de studiile din alte state unde anumite categorii de persoane pot fi vaccinate şi cu a treia doză. Deci sunt situaţii particulare. În mod curent însă, testarea pentru tipul de anticorp nu ar trebui să constituie o rutină”, a afirmat Alexandru Rafila.