Alexandru Rafila explică de ce nu se deschid restaurantele: Riscul este prea mare
Profesorul Alexandru Rafila explică de ce nu se deschid restaurantele. Într-un interviu pentru o publicaţie, reprezentantul României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii explica faptul că există un risc prea mare pentru ca restaurantele să fie deschise. Citând un studiu făcut de prestigioasa universitate MIT, medicul menţionează riscul unei infectări cu coronavirus în restaurante:
Alexandru Rafila explică de ce nu se deschid restaurantele
Medicul Alexandru Rafila menţionează faptul că restaurantele nu pot fi deschise pentru că există un risc prea mare de infectare. El explica diferenţa dintre un spaţiu închis şi unul deschis.
„Da, este un risc mai mare pentru că discuţi de un spaţiu închis versus un spaţiu deschis. Validarea unui spaţiu ca şi terasă ar putea să fie făcută de o autoritate care are responsabilitate în acest domeniu”, a declarat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 dacă există un risc mai mare să iei coronavirus într-un restaurant decât la terasa aceluiaşi restaurant, informeză News.ro.
Se poate discuta despre implementarea unor filtre de dezinfecţie ca în avion
Întrebat de către jurnalişti despre posibilitatea instalării unor filtre de dezinfecţie ca în avioane, Alexandru Rafila a menţionat ca acest aspect se poate lua în calcul. Totuşi, Rafila ia în calcul şi implementarea acelor tipuri de aparate nu numai în restaurante. Angajatorii ar putea, pe viitor, să recurgă la aceleaşi metode de prevenire a răspândirii cu Coronavirus. În altă ordine de idei, Rafila nu ştie exact dacă este oportună instalarea acestor tipuri de echipamente:
„Poţi să pui în dezbatere o astfel de recomandare, mai degrabă. Eu am citit inclus ale Centrul European de Control al Bolilor. Nu sunt foarte clare în ceea ce priveşte utilizarea echipamentelor de dezinfecţie şi filtrare a aerului. Sunt menţionate, dar nu sunt neapărat indicate în acest moment. Cred că este o acţiune în dezvoltare în momentul de faţă şi, dacă se va considera oportun, acest tip de echipamente de dezinfecţie sau filtrare a aerului ar putea să fie utilizate dar nu numai de restaurante, cred că şi mulţi angajatori ar putea să fie interesaţi de utilizarea unor astfel de echipamente.
Este una dintre posibilităţi şi nu cred că nu merită să ne aplecăm asupra ei. Dar repet, datele din literatură care fac referire la astfel de echipamente şi reducerea transmiterii acestei infecţii sunt foarte, foarte puţine. Probabil unul dintre articole este cel pe care l-aţi menţionat dumneavoastră”, a conchis Rafila.
Vă reamintim că, potrivit unui studiu făcut de celebra universitate MIT, riscul de infectare într-un avion este extrem de mic, aproximativ 1 caz din 4.300, acolo unde există un rând liber, iar acolo unde sunt locuri de trei, unul la 7.700.
Ce se va întâmpla de Crăciun cu numărul de cazuri de COVID
În altă ordine de idei, Alexandru Rafila spera că de Crăciun, numărul de infectări cu COVID-19 să nu fie unul foarte mare, în contextul în care reglementările se vor menţine:
„Sper, ca de Crăciun să nu avem o situaţie foarte, foarte complicată. Cu siguranţă recomandările se vor menţine. Dacă nivelul de îmbolnăvire va fi asemănător cu cel din această perioadă, atunci ne vom putea desfăşura activitatea în parametrii în care o desfăşurăm şi acum, dacă lucrurile se vor înrăutăţi sigur că atunci trecem peste aşa-zisele opinii ale experţilor şi vor trebui luate probabil măsuri administrative care trebuie asumate în acel moment. Nu ştiu vă să spun ce ar însemna asta”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 ce se va întâmpla de Crăciun, în contextul în care de Paşte oamenii au stat în casă din cauza epidemiei de coronavirus.