Alexandru Rafila, despre vaccinarea împotriva COVID-19: „Ar trebui să fie opțională“
Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre vaccinarea împotriva COVID-19. Alexandru Rafila consideră că în impunerea vaccinării ar fi o greșeală și doar ar alimenta teoriile conspiraționiste. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie este de părere că România nu va scăpa curând de amenințarea SARS-Cov 2.
„O să avem COVID mulți ani de acum încolo în România, indiferent dacă va apărea un vaccin împotriva acestei boli sau nu. De exemplu, avem un vaccin foarte eficient pentru rujeolă și cu toate astea încă există focare de rujeolă în țară. Această problemă nu va dispărea o dată cu vaccinarea”, a menționat doctorul.
Alexandru Rafila, despre vaccinarea împotriva COVID-19: „Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal“
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că în momentul în care se va face vaccinarea împotriva noului COVID-19 vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze.
„Măsurile de protecție aplicate în prezent – distanțarea fizică, purtarea măștii, limitări pentru evenimente – vor continua și în anii următori, iar vaccinul doar va grăbi diminuarea restricțiilor.
Prin vaccinare se va rupe lanțul de transmisie a virusului și vom putea să începem să funcționăm cât de cât normal. Ce procent de populație trebuie imunizat? Probabil în jur de 70% în cazul acestei afecțiuni.
Dar, cu siguranță vor exista persoane care vor refuza să se vaccineze. Unii se vor convinge singuri, dacă, de exemplu, vor vrea să călătorească într-o altă țară care va impune această obligație de a fi vaccinat”, a menționat Alexandru Rafila.
„Ar trebui ca vaccinarea să fie opțională“
Prof. dr. Alexandru Rafila susține că, în România, vaccinarea pentru COVID ar trebui să fie opțională. Impunerea obligației de a te vaccina ar fi o greșeală în viziunea medicului.
„Nu trebuie să introducem obligativitatea vaccinării împotriva COVID, nu este o idee bună, doar ar alimenta teoriile conspiraționiste. Oamenii se vor convinge că este sigur. Eu sunt convins că vaccinul anti COVID va fi sigur, căci nimeni nu va autoriza un vaccin administrat la miliarde de oameni care să aibă efecte adverse majore”, a mai spus Alexandru Rafila.
Cum explică numărul mare de infectări
Alexandru Rafila a vorbit despre recordul de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Potrivit acestuia, numărul mare înregistrat în ultimele zile este cauzat de redeschiderea şcolilor. ”Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm sau creşterea va continua”, a afirmat Rafila.
Rafila arată că, în întreaga Uniune Europeană, redeschiderea şcolilor a dus la creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Profesorul susţine că în mediul şcolar respectarea măsurilor de distanţare fizică este mai greu de realizat.
Alexandru Rafila, despre recordul de îmbolnăviri cu coronavirus: „Copiii sunt mai greu de stăpânit”
Faptul că au fost redeschise şcolile au dus la creşterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus,cel puţin asta crede Alexandru Rafila.
”E normal să fie aşa, copiii sunt mai greu de strunit, vin la şcoală, pleacă de la şcoală. Copiii, adolescenţii sunt cei care se îmbolnăvesc, fac forme banale, dar pot transmite boala unora dintre cei foarte apropiaţi, mai vârstnici, care pot să facă şi complicaţii”, a declarat Alexandru Rafila.
Ce se va întâmpla în România
Întrebat dacă recordul de îmbolnăviri înregistrat miercuri este cauzat de redeschiderea şcolilor, Rafila a afirmat: ”Părerea mea este că da. Suntem la 10 – 12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Deocamdată vedem număr mare de cazuri, duminică am avut un record pentru o zi de duminică, sâmbătă am avut un record pentru sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm, ajungem pe aşa-numitul platou sau creşterea va continua”.
Rafila mai spune că ”este clar că ne aflăm într-o perioadă în care întreaga UE este afectată de creşterea numărului de cazuri şi România nu face exceţie”.