Alexandru Rafila, despre principalul furnizor de infectare: „Problema este legată de transportul în comun!“

de: Cristian ZAVASTIN
09:47, 02 nov. 2020

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre principalul furnizor de infecții cu noul coronavirus. Alexandru Rafila susține că principal problem este transportul în comun.

„Să fie foarte clar: problema, în București, este legată de transportul în comun! Să fie foarte clar pentru toată lumea! Transportul în comun este principalul furnizor de cazuri noi în Capitală pentru că este aglomerat. Oamenii, la orele de vârf, nu au altă alternativă de mers, nu au cum să meargă pe jos și atunci sigur că se produce această transmitere în transportul în comun. Așa se întâmplă și la Milano, de exemplu”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Angajatorii ar fi trebuit să fie obligați să împartă personalul în trei ture“

Reprezentatul României la OMS a precizat că a cerut ca personalul să fie împărțit în ture de angajatori, dar nu s-a ținut cont de apelul făcut de el.

„Eu am sugerat un lucru, dar văd că nu s-a făcut, deși inițial s-a zis că da. Toți angajatorii ar fi trebuit să fie obligați să împartă personalul în trei ture, în trei zone de orare în care vin și pleacă de serviciu”, a menționat Alexandru Rafila.

„Vom ajunge să depășim 10.000 de cazuri”

Alexandru Rafila a anunțat că, până la alegerile parlamentare, numărul infectărilor cu noul coronavirus va crește la 10.000 de cazuri.

„Singura soluție pentru a contracara ocuparea paturilor este de a încetini infectarea. Opina mea este că în circa 4-6 săptămâni vom ajunge să depășim 10.000 de cazuri și lucrul acesta se va reflecta în ocuparea totală a paturilor. Impactul asupra mortalității va fi evident. Dacă mă uit la situația din Cehia, văd că acolo capacitatea s-a depășit cu mult, iar mortalitatea a crescut foarte mult.

Trebuie să ie măsura potrivită la timpul potrivit. O carantinare necesită o soluție politică”, a menționat Alexandru Rafila.

„Trebuie acționat rapid”

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de părere că în maximum o lună numărul de cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19 s-ar putea dubla.

„În mod clar, în momentul de faţă, trebuie rapid acţionat la la nivelul sistemului de sănătate publică pentru că este singurul loc unde putem să identificăm mai rapid cazurile, să testăm contacții şi să luăm măsurile de izolare. Cu cât facem lucrul ăsta mai rapid şi nu aşteptăm 4-5 zile să obţinem rezultatul unei persoane suspecte, cu atât putem să sperăm să aducem lucrurile sub control“, a menționat Alexandru Rafila.

„Nu poți carantina o stradă!“

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că ideea carantinării unor străzi sau cartiere ale Bucureștiului este o „invenție” greu de pus în practică.

Ideea a fost avansată de primarul Capitalei, Nicușor Dan. Acesta a declarat că în momentul de față autoritățile lucrează împreună cu STS la crearea unui soft în care să fie completate toate formularele de către cei din laboratoare, cu toate testele, și astfel să existe o imagine a distribuției geografice a cazurilor de coronavirus și să fie vizibilă o incidență chiar și la nivel de stradă a îmbolnăvirilor.

Reprezentantul României la OMS, profesorul Alexandru Rafila, se teme însă că un asemenea soft ar duce la o birocratizare și mai mare a muncii laboranților și ar putea întârzia raportările.