Alexandru Rafila, despre pandemia de coronavirus: „Foarte mulți oameni au fost încurajați să nu respecte măsurile”

de: antonia.ceausu
21:44, 14 iun. 2020

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit despre creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19. Acesta a afirmat că situația actuală din România este una îngrijorătoare.

„Am început o serie de activități, nu este total surprinzător. În spațiul public au apărut tot felul de informații. Că de fapt epidemia nu există, virusul nu există și foarte mulți oameni au fost încurajați să nu respecte măsurile acestea de protecție individuală care până la urmă au rezultat în protecția comunității în care ei trăiesc”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, Alexandru Rafila consideră că cetățenii trebuie să continue să fie precauți pentru că pandemia de coronavirus va continua să existe. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că situația trebuie asumate iar viața trăită în continuare, respectând totuși câteva măsuri.

„Cred însă un lucru și aici trebuie să fim toți de acord. Acest comportament precaut trebuie să ne caracterizeze viața în următoarele luni, poate în următorul an, pentru că această pandemie nu va dispărea însă noi o să trebuiască să continuăm activitățile economice, sociale cele de învățământ. Mi se par extrem de importante și atunci trebuie să ajungem la obișnuința unor măsuri pe care le luăm de comportament preventiv și asta e situația.

Trebuie să ne asumăm lucrul ăsta și să mergem înainte. Am spus de la început că trebuie să găsim un echilibru între măsurile luate pentru protejarea sănătății publice și măsurile care să facă posibilă funcționarea societății și funcționarea economiei”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre starea de urgență: „Trebuie păstrată o pârghie administrativă”

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit despre prelungirea stării de urgență. Acesta consideră că trebuie păstrată o pârghie administrativă care să poată să facă faţă unei urgenţe de sănătate publică.

„În opinia mea, trebuie păstrată o pârghie administrativă care să poată să facă faţă unei urgenţe de sănătate publică. Noi ne găsim într-o urgenţă de sănătate publică la nivel global, iar în România, cu siguranţă, nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemia cu noul coronavirus. Vedeţi că numărul de cazuri a crescut uşor în ultima perioadă şi pe măsură ce creşte intensitatea activităţilor sociale, economice, ne putem aştepta ca lucrurile să evolueze în două direcţii, odată o creştere a numărului de cazuri la nivel naţional (…) şi cel de-al doilea element este apariţia unor focare de îmbolnăvire (…). Cred că e nevoie de anumite pârghii care să poată să controleze aceste focare. Dincolo de caracterul administrativ (…), sigur că e nevoie de decizie politică (…), trebuie să existe o decizie politică asumată de cei care au această responsabilitate”, a declarat Alexandru Rafila.

În opinia acestuia fiecare cetățean poate contribui la stoparea pandemiei de coronavirus

„Eu cred că dincolo de toată discuţia aceasta legată de starea de alertă (…), ceea ce aş face eu şi vă sfătuiesc să faceţi şi dumneavoastră (…) este să respectaţi cele câteva măsuri (…). Deci trebuie să stăm la un metru şi jumătate unul de celălalt, trebuie în spaţii închise şi în mijloace de transport în comun să utilizăm masca şi trebuie să ne spălăm pe mâini sau să utilizăm dezinfectant pentru mâini. Dacă lucrul ăsta ne intră în obişnuinţă, alături de evitarea aglomeraţiei, cred că o să putem să trecem cu bine prin această perioadă. Nu sunt lucruri foarte complicate şi dacă le respectăm, indiferent de modul în care or să evolueze lucrurile în plan politic, în plan administrativ, putem să avem o centură de siguranţă”, a adăugat Alexandru Rafila.

Medicul Alexandru Rafila: „Nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemie“