Alexandru Rafila, despre decesele din India: „Se datorează condițiilor precare și accesului extrem de limitat la servicii de sănătate”

de: Elena Nicoleta BUJOR
12:18, 30 apr. 2021

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială de Sănătate, a discutat joi seară, 29 aprilie 2021, despre apariția unei noi variante noului coronavirus, mai precis a tulpinii indiene în România.

”Eu nu cred că este o transmitere comunitară, nu avem niciun fel de dovadă în acest sens. Mai mult, vreau să vă spun că și aceste 5 cazuri care au fost diagnosticate la Brașov de către laboratorul de la Sfântul Gheorghe nu prezintă decât una dintre cele două mutații, care sunt caracteristice acestei noi tulpini indiene. Săptămâna viitoare probabil vom afla mai multe informații de la Institutul Cantacuzino, care a primit 4 din cele 5 tulpini diagnosticate la Sfantul Gheorghe. Eu am văzut de curând articole care menționează că această tulpină probabil evoluează de mai mult timp în India fără să reprezinte tulpina dominantă. În India este dominantă tulpina din Marea Britanie, iar numărul mare de cazuri inclusiv mortalitatea se datorează condițiilor precare și accesului extrem de limitat la servicii de sănătate”, a transmis prof. dr. Alexandru Rafila.

Tulpina indiană, identificată la Brașov

Reamintim faptul că un caz de infectare cu o tulpina indiană a coronavirusului a fost identificat în județul Brașov. Autoritățile menționează faptul că este vorba despre o variantă diferită față de cea ”care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India”. Este vorba despre o persoana infectată care are 26 de ani și a venit în România în urmă cu o lună din India.

În India s-a înregistrat un nou record al infectărilor zilnice cu virusul Covid-19, după ce a raportat nu mai puțin de 379.000 de cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, conform statisticilor publicate joi de Ministerul Sănătăţii din această ţară, relatează DPA.

De asemenea, 3.645 de persoane au decedat din cauza pandemiei cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, au transmis autorităţile indiene.

Începând din luna mai a acestui an, toţi rezidenţii adulţi din India vor putea să se imunizeze împotriva noului coronavirus. Atunci când listele de programări la vaccinare au fost deschise miercuri, 28 aprilie 2021, interesul cetăţenilor indieni pentru dozele anti-COVID-19 a fost atât de mare, încât serverele platformei de programare au fost blocate în repetate rânduri, au anunţat companiile mass-media indiene şi mai mulţi utilizatori ai reţelei de socializare Twitter.

În primă instanță, vaccinarea va fi posibilă doar după realizarea unei programări online.

Lipsă acută de doze

Însă, India se confruntă cu o lipsă de vaccinuri, în contextul în care această ţară are o populaţie de peste 1,3 miliarde de locuitori şi în pofida faptului că produce vaccinuri anti-SARS-COV-2 în masă, motiv pentru care a fost numită „farmacia lumii”.

Până ieri, mai puţin de 10 procente dintre rezidenţii indieni au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

Al doilea val al pandemiei de coronavirus, deosebit de contagios, a fost stimulat de uriaşele festivaluri religioase şi de campaniile electorale organizate în ultimele săptămâni, dar şi de o nouă variantă virală care este uşor mai infecţioasă şi mai rezistentă la reacţia imunitară, potrivit virusologului german Christian Drosten.

Conform statisticilor, numărul total al infectărilor a crescut la peste 18 milioane în India. În altă ordine de idei, această ţară a raportat peste 200.000 de decese asociate maladiei COVID-19 de la începutul pandemiei.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 38% din totalul cazurilor de coronavirus raportate la nivel mondial săptămâna trecută au fost înregistrate în India. Mai multe ţări vor acorda în zilele următoare un ajutor de urgenţă Indiei şi vor transporta pe calea aerului materiale medicale, instalaţii de oxigen, ventilatoare şi echipaje de paramedici.